Zweefalg

Zweefalg, wetenschappelijk bekend als algae blooms, is een term die wordt gebruikt om een overmatige groei van microscopische algen in het water van je aquarium te beschrijven. Het zijn meestal eencellige algen die, wanneer ze zich vermenigvuldigen, het water troebel maken en een groene of bruine gloed veroorzaken. Zweefalg kan zowel zoetwater- als zoutwateraquaria beïnvloeden en is een veelvoorkomend probleem voor aquariumliefhebbers.

Oorzaak

 1. Overmatige voedingsstoffen: Te veel voedingsstoffen in je aquariumwater, zoals fosfaten en nitraten, kunnen Zweefalg stimuleren. Deze voedingsstoffen kunnen afkomstig zijn van overmatige voeding van je vissen, organisch afval of overmatig gebruik van meststoffen in aquaria met planten.
 2. Overbevolking: Te veel vissen in je aquarium kunnen leiden tot een ophoping van afvalstoffen, wat een voedingsbron kan zijn voor Zweefalg.
 3. Slechte watercirculatie: Onvoldoende waterstromen kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen zich ophopen op bepaalde plaatsen in je aquarium, waardoor Zweefalg kan gedijen.
 4. Overbelichting: Te veel licht of te langdurige belichting kan de groei van Zweefalg bevorderen. Dit kan gebeuren als je het aquarium te dicht bij direct zonlicht plaatst of als je de verlichting te lang aan laat staan.

Zweefalg herkennen

 1. Troebel water: Zweefalg veroorzaakt een troebel uiterlijk van het aquariumwater. Het water lijkt groen of bruinachtig van kleur en mistig.
 2. Groene of bruine gloed: Je zult een groene of bruine gloed in het water opmerken, waardoor het moeilijk is om vissen en decoraties in het aquarium duidelijk te zien.
 3. Geen hechting: In tegenstelling tot andere algensoorten, zoals borstelalgen, hecht Zweefalg zich niet aan oppervlakken. Het zweeft vrijelijk in het water.
 4. Minder zichtbaarheid: Je kunt de achterkant van het aquarium of de decoraties aan de andere kant moeilijker zien dan normaal vanwege de troebelheid.

 Zweefalg behandelen

 1. Verhoog watercirculatie: Verbeter de stroming in je aquarium door het gebruik van een krachtige filter of het plaatsen van extra luchtpompen. Dit zal helpen om Zweefalgdeeltjes naar de filter te leiden voor verwijdering.
 2. Regelmatige water verversen: Voer frequente waterverversingen uit om overtollige voedingsstoffen uit het water te verwijderen. Hierdoor zal Zweefalg minder voedingsstoffen hebben om van te groeien.
 3. Beperk voeding: Voer je vissen met mate en zorg ervoor dat er geen overtollig voedsel achterblijft dat de voedingsstoffen in het water verhoogt.
 4. Schakel de verlichting uit: Verminder de verlichting in je aquarium. Laat de verlichting enkele dagen tot een week uit om Zweefalg te doden. Zorg ervoor dat je vissen niet gestrest raken door de plotselinge verandering in hun omgeving.
 5. Gebruik een UV-sterilisator: Een UV-sterilisator kan Zweefalgdeeltjes in het water doden en helpt bij het opklaren van het water.
 6. Algenetende vissen en garnalen: Sommige aquariumdieren, zoals goudvissen, meervalachtigen en Amano-garnalen, eten Zweefalg. Overweeg het toevoegen van deze dieren aan je aquarium, maar zorg ervoor dat ze passen bij de behoeften van je andere vissen.
 7. Middeltjes: Als alle andere methoden niet effectief zijn, kun je overwegen om algicide chemicaliën te gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor Zweefalg. Gebruik deze echter met de nodige voorzichtigheid en volg de instructies op het productlabel.

Natuurlijke vijanden

Sommige aquariumdieren en vissen zijn bekend om Zweefalg te eten en kunnen helpen bij de bestrijding ervan. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Goudvissen: Goudvissen zijn berucht om hun eetlust voor Zweefalg. Ze kunnen effectieve opruimers zijn, maar houd er rekening mee dat goudvissen behoorlijk wat ruimte en zorg nodig hebben.
 2. Meervalachtigen: Meervalachtige vissen, zoals de algemene meerval (Corydoras spp.), zijn goede opruimers van Zweefalg en kunnen ook ander afval in de bodem van het aquarium verwijderen.
 3. Amano-garnalen (Caridina multidentata): Amano-garnalen staan bekend om hun vermogen om algen, waaronder Zweefalg, te eten. Ze zijn een populaire keuze onder aquariumliefhebbers.
 4. Platys: Platys zijn een ander type vis dat Zweefalg kan eten, maar ze moeten in een geschikte omgeving worden gehouden.

Het is belangrijk op te merken dat geen enkel dier volledig verantwoordelijk moet worden gehouden voor het beheersen van Zweefalg. Een evenwichtige aanpak met de juiste zorg voor je aquarium is essentieel.

Meer weten over veelvoorkomende soorten algen in het aquarium: Baardalg | Blauwe alg | Bruine alg | Draadalg | Groene Puntalg | Witte Waas | Zweefalg | Zwarte Penseelalg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie