Zwarte Penseelalg

Zwarte Penseelalg

Zwarte penseelalg is een type algen dat regelmatig in zoetwateraquariums voorkomt. Het staat bekend om zijn donkere, borstelachtige verschijning en kan zowel beginners als ervaren aquariumliefhebbers tot wanhoop drijven. Deze algensoort behoort tot de familie van de Boraginaceae en het geslacht Audouinella. Het is belangrijk om te weten dat het geen echte algen zijn, maar eerder microscopische cyanobacteriën, ook bekend als blauwalgen. Ze hebben de neiging om in de vorm van kleine, donkere plukken op verschillende oppervlakken in je aquarium te groeien.

Oorzaak

Het ontstaan van Zwarte Penseelalg in je aquarium kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Het begrijpen van deze oorzaken is cruciaal om effectieve preventieve maatregelen te nemen en de algen te bestrijden als ze eenmaal zijn verschenen. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van deze algenproliferatie:

 1. Onjuiste aquariumverlichting: Een van de meest voorkomende redenen voor de groei van Zwarte Penseelalg is een disbalans in de verlichting van je aquarium. Te veel of te weinig licht kan deze algen stimuleren. Het is essentieel om een geschikte lichtduur en -intensiteit te handhaven voor de specifieke planten en vissen in je aquarium.
 2. Slechte waterkwaliteit: Onvoldoende filtratie en slechte waterwaarden kunnen de groei van deze algen bevorderen. Zorg ervoor dat je aquariumwater vrij is van overtollige voedingsstoffen, zoals fosfaten en nitraten, die als voedsel dienen voor de algen.
 3. Laag CO2-niveau: Een tekort aan koolstofdioxide (CO2) in het water kan de groei van planten verstoren en de kans vergroten dat algen zoals Zwarte Penseelalg zich ontwikkelen.
 4. Te weinig stroming: Onvoldoende watercirculatie kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen zich ophopen in bepaalde delen van je aquarium, waardoor een gunstige omgeving ontstaat voor de algen. Zorg voor een goede stroming in het hele aquarium.
 5. Overbevolking: Te veel vissen of andere aquariumbewoners kunnen resulteren in een ophoping van organisch afval en overtollige voedingsstoffen, wat de groei van algen kan bevorderen. Houd het aantal vissen in je aquarium onder controle en zorg voor regelmatige waterverversingen.

Hoe ziet Zwarte Penseelalg er uit?

Hier zijn enkele kenmerken waaraan je deze algensoort kunt herkennen:

 1. Donkere, borstelachtige structuur: Zwarte Penseelalg dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. Het lijkt op kleine, donkere borstels die zich aan verschillende oppervlakken in je aquarium hechten.
 2. Zwarte of donkerbruine kleur: De algen zijn meestal zwart of donkerbruin van kleur, wat hen onderscheidt van andere algensoorten.
 3. Hechting aan harde oppervlakken: Deze algen hechten zich vaak aan harde oppervlakken zoals decoratieve stenen, planten, en aquariumuitrusting zoals filters en verwarmers.
 4. Langzame groei: In tegenstelling tot sommige andere algensoorten, groeit Zwarte Penseelalg meestal langzaam. Dit kan echter variëren afhankelijk van de omstandigheden in je aquarium.

Bestrijden en verwijderen

Het behandelen en verwijderen van Zwarte Penseelalg kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om van deze algen af te komen:

 1. Handmatig verwijderen: Gebruik een kleine borstel of een tandenborstel om voorzichtig de Zwarte Penseelalg van de aangetaste oppervlakken te schrobben. Zorg ervoor dat je de algen grondig verwijdert, inclusief de wortels, om te voorkomen dat ze snel terugkomen.
 2. Verbeter de verlichting: Pas de verlichting in je aquarium aan om een evenwichtig lichtniveau te bereiken. Zorg ervoor dat je niet te veel licht hebt, vooral als je geen planten met hoge eisen hebt. Een lichtperiode van 8-10 uur per dag kan geschikt zijn.
 3. Optimaliseer de waterkwaliteit: Voer regelmatige waterverversingen uit om de concentratie van voedingsstoffen zoals fosfaten en nitraten te verminderen. Gebruik ook hoogwaardige filtratie om overtollige organische stoffen te verwijderen.
 4. CO2 toevoegen: Als je planten in je aquarium hebt, zorg voor extra of voldoende CO2 om de groei van je planten te bevorderen en competitie met algen te stimuleren.
 5. Voeg algeneters toe: Sommige aquariumdieren, zoals siamese algeneters (Siamese algeneters) en otocinclus catfish, staan bekend om hun vermogen om algen te eten. Overweeg het toevoegen van deze vissen aan je aquarium, maar zorg ervoor dat je hun dieet aanvult met ander voedsel als de algen opraken.
 6. Medicijnen / middeltjes: Als alle andere methoden niet effectief zijn, kun je overwegen om algaeciden te gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor het bestrijden van penseelalgen. Gebruik deze echter met de nodige voorzichtigheid en volg de instructies op het productlabel.

Natuurlijke vijanden van Zwarte Penseelalg

Sommige aquariumdieren en vissen staan erom bekend dat ze Zwarte Penseelalg graag eten. Als je problemen hebt met deze algensoort, kan het nuttig zijn om enkele van deze algeneters aan je aquarium toe te voegen:

 1. Siamese algeneter (Crossocheilus siamensis): Deze vreedzame vis staat bekend om zijn vermogen om verschillende soorten algen, waaronder Zwarte Penseelalg, te eten. Ze zijn een populaire keuze onder aquariumliefhebbers vanwege hun effectiviteit in het bestrijden van algen.
 2. Otocinclus catfish (Otocinclus spp.): Deze kleine, rustige catfish staan erom bekend dat ze graag algen van aquariumoppervlakken schrapen. Ze zijn een uitstekende keuze voor kleine aquaria.
 3. Nerite slakken (Neritina spp.): Deze slakken zijn efficiënte algeneters en zijn over het algemeen niet invasief. Ze kunnen helpen bij het opruimen van algen op verschillende oppervlakken in je aquarium.
 4. Amano garnalen (Caridina multidentata): Deze garnalen zijn bekend om hun algenconsumptie. Ze zijn actieve algeneters en voegen een interessante dynamiek toe aan je aquarium.

Het is belangrijk te weten dat geen enkel dier volledig het beheersen van de algen in je aquarium op zich kan nemen.

Meer weten over veelvoorkomende soorten algen in het aquarium: Baardalg | Blauwe alg | Bruine alg | Draadalg | Groene Puntalg | Witte Waas | Zweefalg | Zwarte Penseelalg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie