Zwarte Fantoomzalm

Zwarte Fantoomzalm (Hyphessobrycon megalopterus)

De Zwarte Fantoomzalm behoort tot de familie Characidae en is afkomstig uit Zuid-Amerika, met name uit de wateren van de Rio Orinoco en Rio Negro in Venezuela en Brazilië. Deze vis staat ook bekend onder andere namen, zoals de “Black Phantom Tetra” in het Engels. Ze bewonen voornamelijk langzaam stromende rivieren en beekjes met veel vegetatie.

Uiterlijk

De Zwarte Fantoomzalm staat bekend om zijn elegante uiterlijk. Ze hebben een slank lichaam met een opvallende zwarte streep die zich uitstrekt van de kieuwdeksels tot aan de staartvin. Deze streep contrasteert prachtig met de zilverachtige ondergrond van hun lichaam. Bovendien hebben ze een opvallende, langwerpige vin op hun rug, die bekend staat als de “vlagvin.”

Grootte en leeftijdsverwachting

Zwarte Fantoomzalmen hebben een bescheiden formaat, wat hen geschikt maakt voor diverse aquariumgroottes. Ze worden meestal ongeveer 4 tot 5 centimeter lang, met vrouwtjes die iets groter kunnen zijn dan mannetjes. In gevangenschap kunnen ze tot ongeveer 5 jaar oud worden, mits ze goed worden verzorgd.

Gedrag

Deze vis staat bekend om zijn levendige en actieve gedrag. Ze zijn voornamelijk actief in de middelste en bovenste waterlagen van het aquarium, waar ze zich graag tussen dichte beplanting verstoppen. Zwarte Fantoomzalmen zijn vreedzame vissen en kunnen over het algemeen goed overweg met andere vreedzame soorten. Ze zwemmen graag in een groepje, dus het wordt aanbevolen om minimaal 6 tot 8 exemplaren in je aquarium te houden. Dit zal hun natuurlijke gedrag stimuleren en stress verminderen.

Verzorging

Om je Zwarte Fantoomzalmen gezond en gelukkig te houden, is het belangrijk om aan hun specifieke behoeften te voldoen.

Voeding

Deze vis is een alleseter en accepteert verschillende soorten voedsel, waaronder hoogwaardige vlokken, diepvriesvoedsel, en levend voer. Het is ideaal om hun dieet af te wisselen om ervoor te zorgen dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Geef ze meerdere kleine porties per dag in plaats van één grote hoeveelheid om overvoeding te voorkomen.

Schuilplaatsen en aquariumplanten

Zwarte Fantoomzalmen houden van een goed beplante omgeving met veel schuilplaatsen. Dichte beplanting, drijfplanten en stukken kienhout zullen helpen om hun natuurlijke leefomgeving na te bootsen. Dit zal ook dienen als schuilplaats voor jonge Zwarte Fantoomzalmen, aangezien volwassenen de neiging hebben om hun eigen eieren op te eten (zie ook stukje ‘Kweken’).

Minimale grote aquarium

Een aquarium van minstens 60 liter is geschikt voor een kleine school Zwarte Fantoomzalmen. Zorg voor een goed sluitend deksel, want deze vissen kunnen behoorlijk springerig zijn.

Aquariumwater

Temperatuur

De ideale watertemperatuur voor Zwarte Fantoomzalmen ligt tussen de 24°C en 28°C. Het is belangrijk om een betrouwbare aquariumthermometer te gebruiken om de temperatuur in de gaten te houden.

Waterwaarden

Om deze vissen in optimale gezondheid te houden, moeten de waterwaarden binnen bepaalde grenzen blijven:

  • pH: 6,0 tot 7,5
  • GH (waterhardheid): 4 tot 10 dH
  • NO2 (nitraat): Zo laag mogelijk (minder dan 20 mg/L)
  • NO3 (nitraat): Zo laag mogelijk (minder dan 40 mg/L)
  • CL (chloor): Afwezig (gebruik een betrouwbare waterbehandeling om chloor te verwijderen)

Aquariumgenoten

Zwarte Fantoomzalmen zijn over het algemeen vreedzaam en kunnen goed worden gehouden met andere vreedzame vissoorten die vergelijkbare water- en temperatuurvereisten hebben. Enkele geschikte tankgenoten zijn Guppy’s, Corydoras, Tetra’s, en Rasbora’s. Vermijd agressieve of roofzuchtige vissen, want die kunnen stress veroorzaken bij de Zwarte Fantoomzalm.

Ziektes

Hoewel Zwarte Fantoomzalmen over het algemeen vrij robuust zijn, kunnen ze vatbaar zijn voor ziektes zoals witte stip en vinrot. Het handhaven van goede waterkwaliteit, een evenwichtig dieet en het vermijden van overbevolking kan helpen om deze ziektes te voorkomen. Als je veranderingen in het gedrag of uiterlijk van je vissen opmerkt, is het belangrijk om snel in te grijpen en mogelijk quarantaine toe te passen.

Wat kost een Zwarte Fantoomzalm?

Reken op een prijs van ongeveer €2 tot €5 per vis ( in de meeste aquariumwinkels0.

Kweken

Als je geïnteresseerd bent in het kweken van Zwarte Fantoomzalmen, is het belangrijk om een aparte kweekbak te gebruiken. Zorg voor dichte beplanting en fijnbladerige planten waarin de eieren kunnen worden afgezet. De Zwarte Fantoomzalmen is een eierleggende soort waarbij de ouders hun eieren opeten, dus het is cruciaal om de eieren snel over te plaatsen naar de kweekbak. Zorg voor een goede waterkwaliteit en voed de jonge visjes met fijn stofvoer en microvoedsel.

Geschiktheid voor beginners

De Zwarte Fantoomzalmen is een uitstekende keuze voor zowel beginners als gevorderde aquariumliefhebbers. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en hebben niet al te veeleisende eisen wat betreft waterkwaliteit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie