Zilveren Arowana (Osteoglossum bicirrhosum)

Zilveren Arowana (Osteoglossum bicirrhosum)

De zilveren arowana, wetenschappelijk bekend als Osteoglossum bicirrhosum, is een vissoort afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Deze vis behoort tot de familie Osteoglossidae en staat bekend om zijn langwerpige lichaam, kenmerkende schubben en indrukwekkende bek. Zilveren arowana’s worden beschouwd als iconische soorten die zowel bewondering als uitdaging oproepen bij aquariumliefhebbers.

Uiterlijk

De zilveren arowana heeft een gestroomlijnd lichaam en een opvallende rugvin die lijkt op de vleugel van een vogel. Zijn schubben hebben een zilveren glans, wat heeft geleid tot de naam. Met grote, scherpe ogen en een krachtige kaak heeft de zilveren arowana een imposante uitstraling die zijn plaats aan de top van de voedselketen in het wild weerspiegelt.

Grootte en leeftijdsverwachting

Zilveren arowana’s kunnen aanzienlijke afmetingen bereiken. In gevangenschap kunnen ze meestal een lengte van 60 tot 90 centimeter bereiken, hoewel uitzonderlijke exemplaren nog groter kunnen worden. Hun levensverwachting kan variëren, maar met de juiste zorg kunnen ze tot 15 jaar of zelfs langer leven.

Gedrag

Zilveren arowana’s zijn solitaire en roofzuchtige vissen die van nature bovenaan de waterkolom zwemmen. Ze hebben een opvallend voedingsgedrag waarbij ze prooien van het wateroppervlak plukken. Hoewel ze indrukwekkende zwemmers zijn, hebben ze veel zwemruimte nodig vanwege hun grootte en actieve aard.

Verzorging 

  • Voeding: Zilveren arowana’s zijn carnivoren die zich voeden met een dieet van levend of diepvriesvoer. Dit kan bestaan uit grote insecten, vissen en garnalen. Het is belangrijk om te zorgen voor gevarieerde en voedzame voeding.
  • Schuilplaatsen en beplanting: Hoewel zilveren arowana’s geen fan zijn van overmatige beplanting, hebben ze wel behoefte aan schuilplaatsen zoals drijfhout, grotten en rotsformaties. Deze elementen helpen stress te verminderen en een gevoel van veiligheid te bieden.
  • Aquariumformaat: Vanwege hun grootte en zwemgedrag hebben zilveren arowana’s een zeer ruim aquarium nodig. Een aquarium van minimaal 1000 liter is aanbevolen.

Waterwaarden

  • Temperatuur: 24-30°C
  • pH: 6,0-7,5
  • GH: 4-10
  • NO2 (nitriet): 0 mg/l
  • NO3 (nitraat): < 20 mg/l
  • CL (chloride): 200-300 mg/l

Solitaire dieren

Zilveren arowana’s zijn solitaire vissen en worden meestal alleen gehouden. Vanwege hun territoriale aard en grootte is het niet aanbevolen om meerdere zilveren arowana’s in hetzelfde aquarium te plaatsen.

Andere dieren in het aquarium?

Vanwege hun roofzuchtige gedrag en grootte zijn zilveren arowana’s over het algemeen niet geschikt om samen te leven met andere vissoorten. Het is raadzaam om ze alleen te houden.

Ziektes

Net als veel andere aquariumvissen kunnen zilveren arowana’s vatbaar zijn voor verschillende visziektes, zoals parasieten en bacteriële infecties. Zorg voor strikte hygiëne en monitoring om de gezondheid van de vissen te behouden.

Prijs en Beschikbaarheid

Zilveren arowana’s zijn zeldzaam en hebben over het algemeen een aanzienlijk prijskaartje vanwege hun grootte, unieke uiterlijk en zorgvereisten. Denk aan rond de 40 euro per vis.

Zelf kweken?

Het kweken van zilveren arowana’s in gevangenschap is een complex proces dat specifieke omstandigheden en expertise vereist. Het omvat het stimuleren van de voortplanting, het zorgen voor de eieren en het opkweken van de jongen.

Geschiktheid voor beginners

Vanwege hun specifieke behoeften, grootte en gedrag zijn zilveren arowana’s meer geschikt voor ervaren aquarianen met een diepgaand begrip van aquariumbeheer en visgedrag. Hun indrukwekkende aanwezigheid en gedrag maken ze een uitdagende maar lonende keuze voor ervaren aquarianen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie