welzijn aquariumvis

Hebben mijn aquariumvissen het (wel of niet) naar hun zin?

Hoe weet je nu eigenlijk of je aquariumvis zich gelukkig en tevreden voelt?  Vijf uitingen van een vis die het naar zijn zin heeft zetten we op een rijtje.

1. Actief gedrag

Een gelukkige vis is actief en zwemt rond in zijn aquarium. Hij toont interesse in zijn omgeving en zijn medebewoners. Als je vis vaak verstopt zit in een hoekje van het aquarium of weinig beweegt, kan dit een teken zijn van stress, ziekte of ongemak.

2. Gezond eetlust

Actieve vissen hebben honger en tonen enthousiasme wanneer je ze voedert. Als je vis zijn voedsel weigert of overmatig voedsel laat liggen, kan dit duiden op gezondheidsproblemen. Let op de kwaliteit van het voedsel en zorg ervoor dat het geschikt is voor je vissoort.

3. Heldere kleuren

De kleuren van je vis zijn een weerspiegeling van zijn gezondheid en gemoedstoestand. Heldere, levendige kleuren duiden meestal op een gelukkige vis. Een vis die zijn kleur verliest of er bleek uitziet, kan last hebben van stress of ziekte.

4. Normale ademhaling en zwemgedrag

Observeer het ademhalingsritme van je vis. Het is normaal dat vissen af en toe naar het wateroppervlak zwemmen om lucht te happen, maar dit mag niet te vaak gebeuren. Overmatige ademhaling kan een teken zijn van zuurstoftekort in het water. Ook let je op het zwemgedrag. Als je vis moeite heeft met zwemmen of ongewone bewegingen maakt, is dat een teken dat er iets mis is.

5. Sociaal gedrag
Sommige vissoorten zijn van nature sociaal en gedijen het beste in gezelschap van hun eigen soort. Let op hoe je vis zich gedraagt ten opzichte van zijn medebewoners, zeker als het gaat om vissen die normaal gesproken het liefst in een schooltje zwemmen. Als hij constant agressief is of geïsoleerd leeft, kan dat een teken zijn van problemen.