Welke aquariumvissen zwemmen in een schooltje

Een het houden van een schooltje vissen in je aquarium is hartstikke leuk. Je kunt de vissen duidelijk bij elkaar zwemmen zoals zij ook in de natuur zouden doen. In dit artikel zetten we de verschillende vissen op een rijtje die in een schooltje zwemmen.


Neontetra (Paracheirodon innesi) en de Kardinaaltetra (Paracheirodon axelrodi)

Voor zowel een een school Neontetra’s als Kardinaaltetra’s wordt over het algemeen aanbevolen om minimaal 6 exemplaren te houden. In groepen van 6 voelen ze zich veilig en vertonen ze natuurlijk scholengedrag, wat betekent dat ze dicht bij elkaar zwemmen en elkaar volgen. Met een groep van minstens 6 van deze tetra’s kunnen ze hun gedrag en kleurenpracht optimaal tot uiting brengen, waardoor ze een levendige toevoeging zijn aan een aquarium. Houd een aquarium van minimaal 60 liter water aan.

Het belangrijkste verschil tussen deze vissen zijn de kleuren. Kardinaaltetra’s hebben een diepblauwe kleur op hun rug die doorloopt tot aan hun staartvin, terwijl de onderkant van hun lichaam een heldere, rode kleur heeft. Neontetra’s hebben daarentegen een blauwe kleur die overgaat in een helder rood onder hun buik, maar hun kleuren zijn over het algemeen minder fel dan die van kardinaaltetra’s.

Rasbora
De Rasbora is een leuk visje om te houden. En nog leuker als je deze in een schooltje houdt van 6 vissen.
Er zijn 85 verschillende soorten Rasbora’s in verschillende kleuren maten. Sommige rasbora’s hebben prachtige rode, oranje of gouden tinten, terwijl anderen worden gekenmerkt door subtiele strepen of vlekken die hen een uniek uiterlijk geven.

Wat rasbora’s extra charmant maakt, is hun vreedzame karakter. Ze zijn over het algemeen vriendelijk tegenover andere vissen en kunnen goed worden gehouden in een gemeenschapsaquarium met andere niet-agressieve soorten. Dit maakt ze ideaal voor beginners en ervaren aquarianen die op zoek zijn naar kleurrijke en sociale vissen om toe te voegen aan hun aquarium.

Zebra Danio (Danio rerio)
Wie van actie houdt kan kiezen voor de Zebra Danio; een levendig visje dat bijna constant in beweging is.
Handig aan deze vis is dat het een hele sterke vis is, die weinig eisen stelt aan het water (zowel qua waterwaarden als temperaturen).
Houdt minimaal 6 vissen in een aquarium van 60 liter.

Guppy’s (Poecilia reticulata)
Guppy’s zijn leuke scholenvisjes. Ook voor een iets kleiner aquarium.  Voor 4 tot 6 guppen is een aquarium van minimaal 40 liter aan te raden. Guppy’s zijn hele leuke visjes om te zien en ook makkelijk in onderhoud. Ze stellen niet veel eisen en zijn dan ook populair bij veel aquariumhouders.

Barbelen (Barbus spp.)
Barbelen zijn ook fantastische scholenvissen voor je aquarium. Wel stellen ze iets meer eisen aan het aquarium. Zo is een aquarium nodig van minstens 80 liter voor een groep van 5 tot 6 barbelen. Barbelen zijn vreedzame vissen die ook met andere aquariumvissen kunnen zwemmen.