Wat moet je doen als je vis uit het aquarium is gesprongen en nog leeft?

Een kleine nachtmerrie voor jou en de vis in kwestie. Deze springt uit je aquarium en ligt spartelend (of stuil) naast het aquarium? Wat kun je het beste doen in deze situatie? Lees de onderstaande tips om voorbereid te zijn als je in deze situatie terecht komt.

Pak als eerste de vis zo snel mogelijk voorzichtig op en plaats hem terug in het aquarium. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn en vrij van zeep en andere viezigheid omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de huis en schubben van de vissen. Fijn is het als je handen een klein beetje nat zijn, je kunt je handen hiervoor even in het aquarium water doet.

Controleer op verwondingen: Bekijk de vis zorgvuldig op eventuele verwondingen. Als je zichtbare verwondingen opmerkt, overweeg dan om een zoutbad (20 gram per liter water) of een behandeling voor wondverzorging toe te passen. Het zoutbad activeert de natuurlijke slijmlaag van de vis dat daar dus van hersteld. De vis is na het zoutbad met ongeveer 10 minuten weer klaar om in het eigen aquarium te zwemmen. Het herstel van beschadigingen aan bijvoorbeeld de schubben kan weken duren.

Preventief is het belangrijk om te voorkomen dat de vis opnieuw uit het aquarium springt. Dit kunnen vissen doen vanwege een slechte waterkwaliteit, hun natuurlijke gedrag in het wild, of te veel (territoriale) vissen. Lees hier meer over springende aquariumvissen.

Een goede maatregel is natuurlijk ook het bevestigen van een aquarium, al is het belangrijk om de oorzaken van de spring-neigingen van de vissen weg te nemen.