Wat is kienhout?

Dit is een houtsoort die je in veel aquaria terug kan vinden. Het hout is vaak al duizenden jaren uit en wordt teruggevonden in veengrond. Het is in het veen perfect bewaard gebleven en helemaal gefossiliseerd. Dit heeft als voordeel dat het hout niet meer kan verteren en het op de bodem blijft liggen, kortom perfect bruikbaar is in het aquarium.

Er zijn meerdere redenen om dit te doen. Allereerst is het hout zeer decoratief. Het geeft het aquarium een natuurlijk effect. Immers in elk grote water kom je wel takken tegen. Een ander decoratief aspect is de mogelijk om verschillende hoogtes aan te brengen. Op het kienhout gaan ook aquariumplanten (Epifyten) groeien waarmee je aquarium ook weer een extra dimensie krijgt.

Ook voor de vissen is het fijn. Kienhout geeft iets af waardoor het water iets troebeler wordt, iets wat vissen fijn vinden. Ook is het kienhout een natuurlijke schuilplaats voor de vissen.

Belangrijk: Voordat je kienhout in het water plaatst moet je deze goed uitkoken in een pan water zodat bacteriën worden gedood. Dit kan je doen door het hout in een pan te laten koken. Is het hout te groot kun je er ook kokend water over heen gooien. Eventueel kan je het de nacht voor het uitkoken het kienhout in de vriezer liggen.

Houdt na het plaatsen van het kienhout de waterwaarden goed in de gaten, al gaat er in de praktijk bijna nooit iets mis.

Kienhout is echte aanrader en kan wel 10 jaar meegaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie