Wat is een Nano aquarium?

Een Nano aquarium is een kleine, compacte versie van het traditionele aquarium. Dit type aquarium heeft meestal een inhoud van 10 tot 40 liter, hoewel de exacte grootte kan variëren. Door hun kleine formaat zijn Nano aquaria zeer geschikt voor mensen met beperkte ruimte en beginners die hun eerste stappen willen zetten in de wereld van aquaria. Deze kleine aquariums zijn perfect voor het houden van kleine vissoorten, garnalen en planten.

Als advies zouden wij overigens willen meegeven om te kiezen voor het formaat van 40 liter. Dit geeft de meeste mogelijkheden voor een aquarium met divers onderwaterleven.

Waarom zou je kiezen voor een Nano aquarium?

Er zijn verschillende redenen waarom een Nano aquarium een uitstekende keuze kan zijn voor beginners:

 1. Ruimtebesparing: Als je niet veel ruimte hebt, is een Nano aquarium ideaal. Het past gemakkelijk op een bureau, plank, of zelfs op een vensterbank.
 2. Betaalbaarheid: In vergelijking met grotere aquaria zijn Nano aquaria vaak betaalbaarder. Dit maakt de aanschaf een stukje laagdrempeliger.
 3. Makkelijk in onderhoud: Vanwege hun kleinere formaat is het onderhouden van een Nano aquarium meestal eenvoudiger en kost het minder tijd dan bij grotere aquaria.
 4. Design: Een goed ingericht Nano aquarium kan een prachtig decoratief element in je huis zijn, en het observeren van de kleine wereld die erin leeft, kan zeer rustgevend zijn. Ook is vaak het aquarium zelf prachtig en modern ontworpen waardoor het een echte eyecatcher wordt.

Hoe begin je met een Nano aquarium?

Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen met je eerste Nano aquarium:

 1. Onderzoek: Voordat je begint, is het essentieel om wat onderzoek te doen. Leer over de waterwaarden, de behoeften van de vissen en planten die je wilt houden.
 2. Uitrusting: Schaf de benodigde uitrusting aan, zoals een Nano aquariumtank, filter, verwarmingselement, verlichting en eventueel CO2-systeem voor de planten. Vaak zitten deze overigens al inbegrepen bij het aquarium zelf, kortom erg makkelijk.
 3. Substraat en inrichting: Kies een geschikt substraat (bijvoorbeeld zand of grind) voor plantengroei en creëer een aantrekkelijke inrichting met stenen, hout en eventuele decoraties.
 4. Cyclen van het aquarium: Voordat je vissen of andere levende wezens toevoegt, moet je het aquarium ‘cyclen’. Dit betekent dat je goede bacteriën laat groeien die helpen bij het afbreken van afvalstoffen.
 5. Planten en dieren: Voeg langzaam en voorzichtig planten en vissen toe aan je aquarium. Kies soorten die geschikt zijn voor een Nano aquarium en zorg ervoor dat je niet te veel dieren tegelijk toevoegt.
 6. Onderhoud: Regelmatig onderhoud is essentieel voor een gezond Nano aquarium. Controleer en onderhoud de waterwaarden regelmatig via teststrips, voer de vissen op de juiste manier en snoei indien nodig de planten.

Belangrijke tips voor beginners:

 • Geduld is een deugd: Het opzetten van een Nano aquarium vergt geduld. De opstartfase en het creëren van een gebalanceerde omgeving kunnen enige tijd duren. Omdat het aquarium echter compact is, duurt dit wel minder lang dan bij een groter traditioneel aquarium.
 • Overbevolking vermijden: Omdat Nano aquaria klein zijn, is het gemakkelijk om te veel dieren toe te voegen. Houd de bezettingsgraad laag om gezonde leefomstandigheden te behouden. Een iets rustiger ogend aquarium ziet er ook aantrekkelijker uit.
 • Waterkwaliteit: Bewaak de waterkwaliteit regelmatig en zorg ervoor dat de waterwaarden van je aquarium binnen de juiste range blijven.
 • Onderzoek voor aankoop: Voordat je vissen of andere dieren aanschaft, onderzoek je hun behoeften zorgvuldig om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor je Nano aquarium. Zo is de kans op een prachtig draaiend aquarium het grootst.

Samenvattend; een Nano aquarium is een spannende en toegankelijke manier te starten met een aquarium. Met het juiste onderzoek, de nodige uitrusting en zorgvuldige aandacht voor detail, kun je een prachtig mini-ecosysteem creëren dat zowel jou als je vissen zal betoveren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie