kaamlaag

Wat is een kaamlaag in je aquarium en hoe kom je er vanaf?

Een kaamlaag is een dun laagje dat bovenin je aquarium zichtbaar is. Het lijkt op een olieachtige of benzineachtige laagje maar is in feite een uit organismen (zoals bacteriën, schimmels en algen) bestaande substantie die zicht verzamelen boven de wateroppervlakte. Het ziet er niet zo uitnodigend uit.

Hoe kom je af van een kaamlaag?
Om de kaamlaag effectief op te lossen, is het belangrijk om te begrijpen waar het vandaan komt. Overmatige voeding, dode plantenresten en onvoldoende watercirculatie dragen bij aan de vorming ervan. Eén van de eerste stappen is dan ook het aanpakken van de oorzaken. Zorg voor een gebalanceerd dieet voor de vissen en verwijder regelmatig overtollig voedsel. Daarnaast is het cruciaal om dode plantenresten en ander organisch afval te verwijderen.

Verwijderen van de kaamlaag
Een effectieve manier om de kaamlaag te verminderen, is het gebruik van een oppervlakte-afzuiger of oppervlakte-skimmer. Deze handige apparaten bevorderen de watercirculatie en verwijderen opgehoopt organisch materiaal. Een goed werkende filter en beluchtingssysteem kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van een kaamlaag.