Wat betekent de term: Nitrietpiek

Een nitrietpiek is een tijdelijke stijging van de nitrietconcentratie in je aquariumwater. Nitriet (NO2-) is een bijproduct van de afbraak van ammoniak, dat vrijkomt door de uitwerpselen van vissen en ander organisch afval. In een gezond aquarium wordt ammoniak omgezet in nitriet door nitrificerende bacteriën.

Bij het introduceren van nieuwe vissen of het toevoegen van nieuw substraat kan de balans tussen nitrificerende bacteriën verstoord raken. Dit betekent dat er meer nitriet wordt geproduceerd dan de bacteriën kunnen afbreken, wat resulteert in een tijdelijke piek.  Dit is schadelijk voor vissen, zelfs in kleine hoeveelheden. Het kan leiden tot nitrietvergiftiging, wat diverse symptomen bij vissen kan veroorzaken, waaronder ademhalingsproblemen, futloosheid en verlies van eetlust. Het is dus van essentieel belang om een nitrietpiek in je aquarium te voorkomen en anders snel aan te pakken.

Hoe een nitrietpiek voorkomen?

Geleidelijk (meer ) vissen toevoegen
Voeg niet alle vissen tegelijk toe aan je nieuwe aquarium. Geef de filterende bacteriën de kans om zich aan te passen aan de toename van afvalstoffen.

Goed filter
Zorg voor een goede biologische filtratie in je aquarium.

Waterkwaliteit testen
Test regelmatig de waterkwaliteit, vooral in de beginfase en na het toevoegen van nieuwe vissen. Dit stelt je in staat om eventuele veranderingen in nitrietniveaus snel te detecteren.

Gedeeltelijke water verversen
Als de nitrietconcentratie stijgt, voer dan gedeeltelijke waterverversingen uit om het niveau te verlagen. Hiermee verbeter je de algehele waterkwaliteit.