vissenkom

Waarom is een vissenkom zo dieronvriendelijk?

Een vissenkom wordt over het algemeen beschouwd als dieronvriendelijk om verschillende redenen. Samenvattend  biedt een vissenkom vaak niet de juiste leefomgeving voor vissen en kan het hun welzijn negatief beïnvloeden.

Ronding
De gebogen wanden van een ronde kom kunnen het zicht van de vissen vervormen en verstoren, wat hun natuurlijke gedrag en oriëntatie kan beïnvloeden. Dit kan stress veroorzaken en het welzijn van de vissen aantasten. Ook kunnen de vissen hierdoor eigenlijk alleen maar rondjes zwemmen, wat ook tot stress en verveling kan leiden.

Formaat is te klein
Ook is een vissenkom meestal klein van formaat. Vissen hebben echter ruimte nodig om te zwemmen en te groeien. In een vissenkom hebben ze niet genoeg ruimte om hun natuurlijke gedrag uit te voeren, zoals zwemmen, verkennen en schuilen. Dit kan leiden tot stress en gezondheidsproblemen bij de vissen.

Gebrek aan stroming en filters
Ten tweede heeft een vissenkom meestal geen filtratie- of beluchtingssysteem zoals grotere aquaria. Deze systemen zijn cruciaal voor het handhaven van een gezonde waterkwaliteit. In een vissenkom kan het water snel vervuild raken door uitwerpselen en voedselresten, wat leidt tot een ongezonde omgeving voor de vissen. Ongefilterd water met een slechte kwaliteit kan leiden tot ziektes en zelfs de dood van de vissen.

Karige bodem
Daarnaast ontbreekt in een vissenkom vaak een geschikt substraat en planten die vissen nodig hebben. Deze elementen zijn niet alleen esthetisch, maar bieden ook schuilplaatsen en natuurlijke omgevingen voor de vissen. Het ontbreken hiervan kan leiden tot een gebrek aan mentale stimulatie en stress bij de vissen.

Te weinig zuurstof
Een ander probleem met vissenkommen is dat ze vaak onvoldoende oppervlakte bieden voor gasuitwisseling. Vissen hebben zuurstof nodig om te overleven, en een gebrek aan voldoende zuurstofuitwisseling kan leiden tot verstikking en benauwdheid voor de vissen.

Niet voor niet is de vissenkom ook in veel landen verboden. Denk bijvoorbeeld aan Duitsland en Italië. In veel andere landen gelden minimale maten voor het houden van een aquarium.

Kortom wil je beginnen met een aquarium? Kies dan voor een alternatief.  Speciaal voor beginners hebben we de beste aquariums op een rijtje gezet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie