Waarom hebben tropische vissen zulke mooie felle kleuren

Aquaria hebben een grote aantrekkingskracht op veel mensen. Als je er eentje ziet staan, ben je benieuwd welke vissen en waterdieren er in leven. Je oog valt gelijk op de prachtige tropische vissen met de meest bijzondere kleuren. Maar waarom beschikken deze vissen over deze mooie kleuren?

Afschrikken en afleiden van roofvissen
Tropische vissen hebben ook felle kleuren omdat ze willen dat andere vissen hen vermijden. Met hun felle kleuren stralen ze uit misschien wel giftig te zijn, veel giftige vissen beschikken namelijk over felle kleuren. Met hun kleuren kunnen vissen verder agressiviteit uitstralen en tevens kunnen de kleuren werken als camouflagetechniek of afleiding. 

Voorplanting

De kleur van een vis kan ook helpen bij het aantrekken van een partner. Sommige vissen hebben felle kleuren omdat ze willen dat een partner hen ziet. Deze vissen zullen soms trucs gebruiken, zoals het maken van geluiden of het bewegen van hun staart, om de aandacht van een partner te trekken.
Ook hebben vissoorten de neiging om te paren met vissen die dezelfde kleuren hebben.

Helpt bij vinden voedsel

In sommige gevallen kan de kleur van een vis zelfs helpen bij het onderscheiden van voedsel van andere objecten in het water. Bijvoorbeeld, sommige vissen hebben een felrode kleur op hun buik. Dit helpt hen om kreeftjes en andere kleine dieren te zien die op de bodem van het water leven. Deze vissen zouden deze dieren anders niet kunnen zien omdat ze dezelfde kleur hebben als het water om hen heen. 

Aquariumvissen en soorten met mooie kleuren zijn o.a.:

  • Discusvissen
  • Neontetra’s
  • Kardinaaltetra’s
  • Killivissen
  • Guppy’s
  • Cichliden
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie