Vissen voeren voor beginners

Een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je vissen is het voeren. Hoe geef je je vissen goede voeding? We zetten een aantal handvatten op een rijtje die je hierbij kunnen helpen.

1) Niet te veel vissenvoer

Een van de meest voorkomende fouten bij het voeren van aquariumvissen is overvoeding. Te veel voedsel kan leiden tot watervervuiling en gezondheidsproblemen bij vissen. Als algemene richtlijn wordt aanbevolen om twee keer per dag kleine hoeveelheden te voeren, genoeg zodat je vissen het binnen 2-3 minuten kunnen consumeren. Dit voorkomt overblijvend voedsel dat de waterkwaliteit negatief beïnvloedt.
Indien het niet lukt om meerdere keren per dag te voeren, kun je ook een voederautomaat gebruiken die voorgeprogrammeerd voeding kan geven.

2) In de ochtend en vroege avond

Vissen zijn vaak het meest actief tijdens de ochtend en de avond. Voer je vissen op deze momenten om hun natuurlijke gedrag te stimuleren. Vermijd voeren vlak voor de lichten uitgaan, omdat het onverteerde voedsel ’s nachts voor problemen kan zorgen.

3)  Het juiste voer voor de vis

Verschillende vissen hebben verschillende dieetbehoeften. Zo hebben herbivore vissen behoefte aan plantaardig voer, terwijl carnivoren meer baat hebben bij eiwitrijk voedsel. Zorg ervoor dat je het juiste voer kiest voor de specifieke eetgewoonten van je vissen.  Je kunt het juiste voedsel per soort vinden in onze database of navragen bij een aquariumspecialist. Belangrijk is het om ook te variëren in voeding. Daarnaast is het voor jagende vissen ook goed om levende voeding te geven  zodat deze hun natuurlijke gedrag kunnen tonen en uiten.

4)  Tijdens de vakantie

Een voederautomaat kan een ideale oplossing zijn voor langere afwezigheid. Deze apparaten kunnen geprogrammeerd worden om op vaste tijden voer te verstrekken. Zorg ervoor dat je het apparaat ruim van tevoren test om te voorkomen dat het vastloopt of overvoert. Kies voor een automaat met vakantie-instellingen als je voor langere tijd weg bent. Uiteraard kun je ook een oppas regelen en hem of haar uitleggen welke voeding de vissen nodig hebben, maar omdat de vissen idealiter 2x per dag voeding krijgen, vraagt dat wel iets van je oppas.

5) Overweeg aanvullende vitaminen en supplementen

Zijn je vissen inactief en is er zijn de waterwaarden juist? Dan kunnen aanvullende vitamine of supplementen van toegevoegde waarde zijn in het verbeteren van het welzijn van je vissen. Vitamine tekort kan ontstaan door het niet geven van de juiste voeding waardoor een vitamine tekort ontstaat. Maar ook neemt het aantal vitamines af zodra de verpakkingen van het voedsel geopend is.