aquarantaine aquarium

Vissen in quarantaine zetten: hoe en wanneer doe je dat?

Quarantaine is een cruciale stap om de gezondheid van je bestaande vispopulatie te beschermen en nieuwe vissen te acclimatiseren voordat ze aan het hoofdaquarium worden toegevoegd.

Wanneer vissen in quarantaine zetten?
Nieuwe vissen kunnen ziekteverwekkers met zich meedragen die niet direct zichtbaar zijn. Ook als je een zieke vis in je aquarium opmerkt, is het verstandig om deze onmiddellijk in quarantaine te plaatsen om verdere verspreiding van ziekten te voorkomen.

Hoe zet je vissen in quarantaine?
Plaats de nieuwe of zieke vis in een apart aquarium dat is uitgerust met filtratie, verwarming en verlichting vergelijkbaar met het hoofdaquarium. Zorg ervoor dat het water in de quarantaine-omgeving vergelijkbare waterwaarden heeft als het hoofdaquarium, inclusief temperatuur, pH en waterhardheid. Dan kun je de vissen na de quarantaineperiode ook makkelijk terugplaatsen in je hoofdaquarium.

Houd de vis in quarantaine gedurende minimaal twee tot vier weken. Gedurende deze tijd kun je de vis observeren op tekenen van ziekte, zoals verlies van eetlust, vreemd gedrag, witte stip, of abnormale plekken op de huid.

Hoe lang moeten nieuwe vissen in quarantaine blijven?
Nieuwe vissen moeten dus minimaal minstens twee weken in quarantaine blijven, maar het is beter om ze vier weken te observeren. Dit geeft voldoende tijd om eventuele ziektes of parasieten op te sporen voordat de vis wordt blootgesteld aan andere aquariumbewoners.

Hoe lang moeten zieke vissen in quarantaine blijven?
Zieke vissen moeten in quarantaine blijven totdat ze volledig hersteld zijn en geen tekenen van ziekte meer vertonen. De periode kan dus variëren afhankelijk van de aard van de ziekte en de respons op de behandeling.