Visluis

Visluis, ook bekend als Ichthyophthirius multifiliis, is een veelvoorkomende parasitaire aandoening die vissen treft, zowel in aquaria als in natuurlijke wateromgevingen. Het is een eencellige protozoa die zich hecht aan de huid en kieuwen van vissen, waardoor symptomen ontstaan die de gezondheid van de vis ernstig kunnen beïnvloeden.

Oorzaken

Visluis wordt, zoals al kort omschreven, veroorzaakt door de protozoa Ichthyophthirius multifiliis. Deze microscopische parasiet is vaak aanwezig in aquariam en kan zich snel verspreiden, vooral in omstandigheden waar stress bij de vissen hoog is, waterkwaliteit slecht is of wanneer nieuwe vissen worden geïntroduceerd zonder quarantaine.

Symptomen van visluis

  • Witte stippen: Kleine, witte puntjes die lijken op zoutkorrels op de huid en vinnen van vissen.
  • Schuren: Vissen vertonen vaak schurend gedrag tegen decoraties of substraten in een poging om de jeuk veroorzaakt door de parasieten te verlichten.
  • Traag en futloos: Getroffen vissen kunnen lusteloos worden en minder actief zijn dan normaal.

Behandeling

Het behandelen van Visluis vereist een combinatie van methoden. Enkele effectieve behandelingsstrategieën zijn:

  • Medicatie: Verschillende medicijnen zijn beschikbaar bij dierenwinkels en online die specifiek zijn ontworpen om Visluis te bestrijden.
  • Verhoogde watertemperatuur: Het verhogen van de watertemperatuur kan de levenscyclus van de parasiet verkorten, waardoor behandeling effectiever wordt.
  • Zoutbaden: Zoutbaden kunnen helpen bij het doden van parasieten op de huid van vissen. Het is echter belangrijk om de concentratie zorgvuldig te regelen om stress bij vissen te minimaliseren.

Preventie

  • Quarantaine: Nieuwe vissen moeten altijd eerst in quarantaine worden geplaatst voordat ze aan het hoofdaquarium worden toegevoegd, om de verspreiding van ziekten te voorkomen.
  • Waterkwaliteit: Zorg voor een goede waterkwaliteit door regelmatig water te testen en indien nodig te verversen.
  • Stressvermindering: Minimaliseer stressfactoren in het aquarium, zoals overbevolking, agressieve vissen en plotselinge veranderingen in waterwaarden.

Aquariumvissen die vatbaar zijn voor visluis

Gevoelige soorten zijn onder meer neon tetra’s, guppies, en discusvissen.