Vallisneria Spiralis

Vallisneria Spiralis

Vallisneria spiralis is een waterplant die behoort tot de familie Hydrocharitaceae. Deze plantensoort komt oorspronkelijk uit tropische en subtropische gebieden over de hele wereld en wordt vaak aangetroffen in zoetwaterhabitats zoals rivieren, meren en moerassen. In het aquarium staat Vallisneria bekend om zijn langgerekte, lintachtige bladeren die vanuit de bodem omhoog groeien en aan het wateroppervlak drijven.

Plaatsing

De juiste plaatsing van Vallisneria spiralis in je aquarium is essentieel voor zijn groei en visuele impact. Overweeg de volgende richtlijnen:

 • Achtergrondplant: Vallisneria is een achtergrondplant, wat betekent dat je hem het beste plaatst langs de achter- en zijwanden van het aquarium. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling en helpt om diepte te creëren.
 • Plantdiepte: Zorg ervoor dat de plant diep genoeg in het substraat is geplant, zodat hij stevig staat en niet gemakkelijk uit het substraat kan worden getrokken door nieuwsgierige vissen of stroming in het aquarium.

Juiste omstandigheden van het aquarium

Om Vallisneria spiralis gezond te houden en optimaal te laten groeien, moet je rekening houden met enkele belangrijke omstandigheden:

 • Licht: Vallisneria heeft matig tot veel licht nodig om goed te gedijen.
 • Temperatuur: De ideale watertemperatuur voor Vallisneria spiralis ligt tussen 22°C en 28°C. Dit valt binnen het bereik van de meeste tropische aquariums.
 • Waterwaarden: De pH-waarde moet in het neutrale tot licht alkalische bereik liggen, bijvoorbeeld tussen 6,5 en 7,5. De waterhardheid (GH) moet matig zijn, bij voorkeur tussen 6 en 12 dH. Lees hier meer informatie over waterwaarden.
 • CO2-bemesting: Hoewel Vallisneria spiralis geen extreem hoge CO2-concentraties vereist, kan het gebruik van CO2-bemesting helpen om de groei te verbeteren en de kleur van de bladeren te intensiveren. Dit is echter geen absolute noodzaak voor deze plant.
 • Voeding: Vallisneria neemt voedingsstoffen op via de wortels en het water. Het is belangrijk om te zorgen voor een evenwichtige bemesting van het aquariumwater om te voldoen aan de voedingsbehoeften van deze plant.
 • Substraat: Vallisneria gedijt goed in een substraat van fijn zand of grind. Zorg ervoor dat het substraat schoon is en vrij van vervuiling om de groei niet te belemmeren.
 • Aquariumgrootte: Vallisneria spiralis kan in aquariums van verschillende groottes worden gekweekt. Het kan zelfs in kleinere nano-aquariums worden geplaatst, maar zorg ervoor dat je de plant niet te dicht op andere aquariumbewoners plaatst, zodat ze voldoende ruimte hebben om te zwemmen.

Groeisnelheid

Vallisneria spiralis staat bekend om zijn snelle groeisnelheid onder gunstige omstandigheden. Onder goede lichtomstandigheden en met voldoende voedingsstoffen kan deze plant snel groeien en lange bladeren produceren. Regelmatig snoeien kan nodig zijn om te voorkomen dat de plant andere delen van het aquarium overwoekert.

Verzorging

Het onderhoud van Vallisneria spiralis is over het algemeen eenvoudig en geschikt voor beginners. Hier zijn enkele verzorgingstips:

 • Snoeien: Trim de bladeren indien nodig om te voorkomen dat ze het oppervlak bereiken. Dit zal helpen om voldoende licht door te laten naar andere planten en voorkomt dat de plant te groot wordt voor je aquarium.
 • Bemesting: Zorg voor een regelmatige bemesting met een complete vloeibare meststof die essentiële voedingsstoffen bevat zoals stikstof, fosfor en kalium. Let op eventuele tekenen van voedingstekorten, zoals vergeelde bladeren.
 • Algenbestrijding: Vallisneria kan helpen bij het verminderen van algen in je aquarium door voedingsstoffen op te nemen en schaduw te bieden. Desondanks is het belangrijk om de algengroei in je aquarium in de gaten te houden en eventueel corrigerende maatregelen te nemen.

Geschiktheid voor beginners

Vallisneria spiralis is een uitstekende keuze voor beginnende aquariumhouders. De plant vereist geen geavanceerde technische apparatuur en is over het algemeen vergevingsgezind als het gaat om waterwaarden en verzorging. Bovendien draagt deze plant bij aan een gezonde leefomgeving voor vissen door zuurstof te produceren en schuilplaatsen te bieden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie