Welke soorten aquarium bestaan er?

Soorten aquarium

Er zijn talloze soorten aquariums te onderscheiden. Het allereerste onderscheid is te maken tussen de thuisaquariums (van 10 tot 1000 liter) en aquariums in dierentuinen (van 5 tot 50.000 liter). Maar het belangrijkste onderscheid in de soorten aquariums wordt gemaakt op basis van het water dat erin zit. De meest voorkomende soorten aquariums staan hieronder verder beschreven.

Zoetwateraquariums
Er zijn twee soorten zoetwateraquariums:

 1. Het onverwarmde of gekoelde zoetwateraquarium. In dit zoetwateraquarium kun je (inheemse) vissen uit koude streken houden, mits er een goede beluchting is.
 2. Het tropische zoetwateraquarium. Dit aquarium is verwarmd en geschikt voor het houden van tropische zoetwatervissen. Een tropisch zoetwateraquarium is gemakkelijker te (onder)houden dan een onverwarmd zoetwateraquarium: op heel warme dagen kan de verwarming van een verwarmd zoetwateraquarium immers gewoon uitspringen terwijl het water in een onverwarmd aquarium al snel te warm wordt voor de vissoorten en plantensoorten die er leven.

Zeewateraquariums
Er zijn diverse soorten zeewater of zoutwateraquariums:

 1. Het rifaquarium. Dit aquarium van minstens 500 liter is geschikt voor het houden van koralen en vissen die géén koraal eten en die in de natuur in een koraalrif leven. Een variant op het rifaquarium is het nano-rifaquarium dat circa 80 liter zeewater bevat maar dat door zijn beperkte watervolume volgens sommigen toch niet zo geschikt is voor het houden van koralen.
 2. Het gekoelde zeewateraquarium. Dit aquarium wordt gekoeld en is geschikt voor het houden van bijvoorbeeld Noordzeevissen.
 3. Het tropische zeewateraquarium. Dit verwarmde aquarium is geschikt voor het houden van de meeste tropische zeevissen. Het tropische zoutwateraquarium is gemakkelijker op temperatuur te houden dan het gekoelde zoutwateraquarium en is daarom gemakkelijker te houden.

Biotoopaquariums
Een biotoopaquarium is een aquarium waarin flora en fauna op een zo natuurlijke mogelijke wijze en uit een specifiek natuurgebied (biotoop) worden gehouden. Het kan dan gaan om flora en fauna uit zowel zoet als zout water. De meest voorkomende biotoopaquariums zijn:

 1. Het rifaquarium. Geschikt voor het houden van koraal en vissoorten die geen koraal eten.
 2. Het Noordzeeaquarium. Hierin kun je Noordzeevissen en andere fauna uit de Noordzee onderbrengen.
 3. Het Mangroveaquarium. Hierin kun je bijvoorbeeld de schuttersvis of de slijkspringer houden.
 4. Het Killi-aquarium. Hierin kan de kleurige killivis gehouden worden, een tandkarper die oorspronkelijk in poelen in Afrika, Zuid-Amerika en Florida voorkomt.
 5. Het Zuid-Afrikaanse aquarium. In dit aquarium kun je flora en fauna uit de rivier Zaïre, zoals Kersenbuikcichlide, Congozalm en Valisneria Spiralis, onderbrengen.
 6. Het Amazoneaquarium. In dit aquarium kun je discusvissen en Corridoras houden.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie