Platy (Xiphophorous maculatus)

Platy (Xiphophorous maculatus)

De Platy behoort tot het geslacht Xiphophorus en is afkomstig uit Midden-Amerika, met name uit Mexico. Ze behoren tot de familie Poeciliidae, waartoe ook andere bekende vissoorten zoals guppen en zwaarddragers behoren. Platy’s hebben zich snel verspreid in de aquariumhobby vanwege hun aantrekkelijke kleuren en vriendelijke gedrag.

Uiterlijk

Platy’s hebben een compact lichaam met een enigszins afgeplatte vorm. Ze hebben een kenmerkende bovenstandige mond, wat betekent dat hun mond naar boven gericht is. Deze vis komt voor in verschillende kleuren en patronen, variërend van levendige tinten rood, oranje, geel en blauw tot meer subtiele tinten zoals zilver en goud. Sommige platy’s hebben ook bijzondere kleurpatronen, zoals stippen of strepen, wat hun visuele aantrekkingskracht vergroot.

Grootte en levensverwachting

Platy’s zijn relatief kleine vissoorten die gemiddeld een grootte van ongeveer 5-6 centimeter bereiken, hoewel individuele grootte kan variëren. In ideale omstandigheden kunnen platy’s tot 3 jaar of zelfs langer leven.

Gedrag

Platy’s staan bekend om hun levendige en actieve gedrag. Ze zwemmen in alle waterlagen van het aquarium en zijn nieuwsgierig van aard. Over het algemeen zijn ze vreedzaam en niet-agressief, wat hen tot geschikte bewoners maakt voor gemeenschapsaquaria.

Verzorging van de Vis in het Aquarium

  • Voeding: Platy’s zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel dierlijk als plantaardig voedsel nodig hebben. Ze accepteren droogvoer zoals vlokken of korrels, evenals levend voer zoals muggenlarven en Artemia.
  • Schuilplaatsen en beplanting: Platy’s voelen zich het beste in een goed beplante omgeving met voldoende schuilplaatsen zoals planten, drijfhout en decoratieve elementen zoals rotsen of grotten.
  • Aquariumformaat: Hoewel platy’s niet veel ruimte nodig hebben, is het raadzaam om ze in een aquarium te houden van minimaal 60 liter. Hierdoor hebben ze voldoende zwemruimte en kunnen de waterwaarden stabieler blijven.

Ideale waterwaarden Platy

  • Temperatuur: 22-26°C
  • pH: 6,8-7,8
  • GH: 8-12
  • NO2 (nitriet): 0 mg/l
  • NO3 (nitraat): < 20 mg/l
  • CL (chloride): 200-250 mg/l

Gedrag in het aquarium

Platy’s zijn sociale vissen die graag in een schooltje zwemmen. Het wordt aanbevolen om minstens 3-4 platy’s samen te houden, zodat ze zich comfortabel en veilig voelen. Het samenzijn in een groep vermindert stress en bevordert hun natuurlijke gedrag.

Gezelschapsvissen?

Platy’s zijn over het algemeen vreedzaam en kunnen goed samenleven met andere vriendelijke en niet-agressieve gemeenschapsvissen. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld andere levendbarende vissen zoals guppen en mollies, evenals rustige tetra’s en corydoras.

Ziektes

Net als andere aquariumvissen kunnen platy’s vatbaar zijn voor verschillende visziektes. Witte stip (Ichthyophthirius multifiliis) en vinrot zijn enkele van de problemen waar je alert op moet zijn. Zorg voor een goed onderhouden aquarium met regelmatige waterverversingen om de kans op ziektes te minimaliseren.

Kweken van Platy’s 

Platy’s staan bekend om hun eenvoudige kweek. Ze zijn levendbarend, wat betekent dat de vrouwtjes hun jongen levend baren in plaats van eieren te leggen. Een zwangere platy is te herkennen aan haar verdikte buik en een donkere vlek aan de achterkant. Na de geboorte van de jongen hebben ze geen speciale zorg nodig, omdat ze direct zelfstandig kunnen eten.

Geschikt voor beginners?

Platy’s zijn uitstekend geschikt voor zowel beginnende als gevorderde aquariumliefhebbers. Hun kleurrijke verschijning, vreedzame aard en relatief eenvoudige verzorging maken ze een populaire keuze voor allerlei soorten aquaria.

Prijs 

De prijs van platy’s varieert afhankelijk van kleur, patroon en beschikbaarheid. Houdt rekening met ongeveer een bedrag van 3 euro per vis. Aangezien je ze bij het opstarten van een nieuw aquarium meestal per 4 of 5 koopt zit je rond de 15 euro.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie