Aquarium onderhoud: Stappenplan per week, maand, kwartaal en jaar

Omdat het onderhouden van het aquarium ontzettend belangrijk is als je een mooi aquarium met vissen en waterplanten wilt /hebt, willen we er hier graag even aandacht aan schenken en je enkele praktische tips voor het aquariumonderhoud geven.  Deze onderhoudsklussen zijn verdeeld in wekelijks, maandelijks, kwartaal en jaarlijks aquariumonderhoud.

Wekelijks aquariumonderhoud
Heel belangrijk is een consequent wekelijks aquariumonderhoud. Onder het wekelijkse aquariumonderhoud verstaan we van alles: van het dagelijks voeren van de vissen tot het controleren van de aquariumverlichting. De belangrijkste weektaken die bij het aquariumonderhoud horen, zijn:

 • Voeren. Voer de vissen iedere dag op één dag in de week na. Voer niet altijd op een vast moment en zorg dat je verschillende soorten droogvoer gebruikt. Je kunt voor de afwisseling ook diepvriesvoer of levend voer gebruiken.
 • Vissen tellen. Iedere dag hoor je je vissen te tellen. Als zich namelijk een dode of zieke vis in het aquarium bevindt, dient deze direct verwijderd te worden om besmetting te voorkomen. Vergeet niet om je waterwaarden te testen. Misschien mankeert daar wel iets aan.
 • Vissen controleren. Je dient niet alleen de vissen te tellen maat je behoort ze ook dagelijks te bestuderen. Hoe zien ze eruit? Tonen ze afwijkend gedrag? Afwijkingen kunnen op visziektes wijzen dus controleer je vissen goed!
 • Waterfilter controleren. Kijk of het waterfilter nog naar behoren werkt. Indien dit niet het geval is, controleer je of het filter verstopt is. Het kan ook zijn dat het waterfilter kapot is. Je dient het waterfilter dan direct te vervangen. Controleer in dat laatste geval ook altijd de waterwaarden even.
 • Aquariumverlichting controleren. Kijk of je tl-verlichting of ledverlichting in het aquarium het nog doet. Een goed functionerende aquariumverlichting is erg belangrijk voor de waterplanten.
 • Watertemperatuur controleren. Als na controle van de watertemperatuur een afwijking te zien is, kan het zijn dat er een verwarmings- of koelelement kapot is. Je dient dit element dan direct te vervangen.

Tweewekelijks aquariumonderhoud

 • Ververs in ieder geval om de twee weken je water.  Aanbevolen is om dit om de 7 a 14 dagen te doen.

Maandelijks aquariumonderhoud

 • Het maandelijkse aquariumonderhoud bestaat uit het vervangen of omspoelen van het filtermateriaal. Je mag nooit al het filtermateriaal tegelijkertijd vervangen. Zou je dat wel doen, dan zou je de bacteriecultuur in je aquarium teniet doen. Als je het filtermateriaal omspoelt, doe dit dan in aquariumwater want ook met het omspoelen in kraanwater help je de bacteriecultuur in je aquarium om zeep.

Aquariumonderhoud per kwartaal

 • Ieder kwartaal dien je voeding te regelen voor de planten in het aquarium. Gebruik bij voorkeur kleibolletjes als plantenvoedingen. Ieder kwartaal voeg je nieuwe kleibolletjes toe aan de aquariumbodem.

Jaarlijks aquariumonderhoud

 • Het jaarlijkse aquariumonderhoud impliceert het vervangen van de aquariumverlichting indien deze uit tl-lampen bestaat. Als je de tl-lampen niet op tijd vervangt, ontstaan er algen op en dat is slecht voor de waterkwaliteit. Wanneer je ledverlichting gebruikt, kun je het vervangen van de aquariumverlichting nog jaren uitstellen. De kracht van ledlampen vermindert namelijk niet zo snel als die van tl-lampen.
 • Iets anders dat je in de gaten moet houden zijn de slangen. Deze moeten jaarlijks worden schoongemaakt, en eventueel worden ontvangen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie