Neon Tetra

Neon Tetra (Paracheirodon innesi)

De Neon Tetra is een kleine zoetwatervis die oorspronkelijk afkomstig is uit de wateren van Zuid-Amerika. Deze vis staat vooral bekend om zijn felblauwe en rood-oranje strepen die over zijn lichaam lopen. De levendige kleuren van de Neon Tetra maken hem tot een populaire keuze onder aquariumhouders van alle niveaus.

Taxonomie

De Neon Tetra behoort tot het geslacht Paracheirodon en de familie Characidae. Binnen deze familie zijn er verschillende nauw verwante soorten, waaronder de bekende Kardinaaltetra.

Uiterlijk

De Neon Tetra is een relatief kleine vis, met een gemiddelde lengte van ongeveer 3 centimeter. Hij heeft een slank en zijdelings samengedrukt lichaam, dat wordt gekenmerkt door zijn opvallende kleuren. De bovenste helft van zijn lichaam is iriserend blauw, terwijl de onderste helft rood-oranje van kleur is. Deze kleuren strekken zich uit van de kop tot aan de staartvin, wat resulteert in een verbluffend visueel effect.

Originele leefgebied

De Neon Tetra is oorspronkelijk afkomstig uit de tropische wateren van Zuid-Amerika, met name in de gebieden van Peru, Colombia en Brazilië. In het wild worden ze vaak aangetroffen in langzaam stromende rivieren en beken, waar het water vaak helder en goed beplant is.

Gedrag

Deze vis staat bekend om zijn vreedzame en rustige gedrag. Neon Tetra’s zwemmen graag in scholen, wat niet alleen een visueel spektakel oplevert, maar ook een gevoel van veiligheid biedt. Ze kunnen echter wel schrikken van plotselinge bewegingen of harde geluiden, dus zorg voor een rustige omgeving om hun welzijn te waarborgen.

Geschikt voor beginners?

De Neon Tetra is een uitstekende keuze voor beginners. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en hebben geen extreem ingewikkelde eisen. Hun kleuren en gedrag voegen een levendige dimensie toe aan elk aquarium, en hun tolerantie voor een reeks waterwaarden  maakt ze vergevingsgezind voor beginnersfouten.

Grootte

Neon Tetra’s zijn kleine vissen en groeien meestal niet groter dan 3 centimeter in lengte. Deze bescheiden omvang maakt ze geschikt voor kleinere aquaria en maakt het mogelijk om een school van deze prachtige vissen te huisvesten.

Verzorgingstips

Als je van plan bent om Neon Tetra’s in je aquarium te houden, zijn er enkele belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden:

  • Aquariumgrootte: Voor een school van Neon Tetra’s wordt een aquarium van minstens 60 cm lang aanbevolen.

  • Waterwaarden: Neon Tetra’s gedijen het beste in zacht zuur water. Een pH-waarde tussen 5.5 en 7 en een GH-waarde tussen 1 en 5 zijn ideaal. Zorg ook voor een stabiele temperatuur tussen 22°C en 26°C. Controleer regelmatig de waterwaarden op de juiste parameters.

  • Aquariuminrichting: Zorg voor voldoende beplanting en schuilplaatsen, zoals drijvende planten en fijne bladeren, om de vissen een gevoel van veiligheid te geven.

  • Dieet: Deze vissen zijn omnivoor en accepteren zowel droogvoer als diepvriesvoer. Zorg voor een gevarieerd dieet om hun gezondheid te bevorderen. 

  • Minimum aantal: de Neon Tetra is een scholenvis. Houdt een minimumsnelheid van 5 vissen. Ideaal is echter 10 a 15 stuks wat beter past bij het natuurlijke gedrag van de Neon Tetra.

Medebewoners

Neon Tetra’s zijn over het algemeen vreedzaam en kunnen goed worden gehouden met andere rustige vissoorten zoals guppies, corydoras en rasbora’s. Vermijd agressieve of roofzuchtige vissen die de vredige aard van de Neon Tetra kunnen verstoren.

Gevoeligheid voor ziektes

Net als veel andere vissen zijn Neon Tetra’s gevoelig voor schommelingen in waterparameters en slechte waterkwaliteit. Ze kunnen vatbaar zijn voor ziektes zoals vinrot en Witte Stip, vooral als de omgevingsomstandigheden niet optimaal zijn. Zorg dus voor een goed onderhouden en goed ingedraaid aquarium om hun gezondheid te waarborgen.

Prijs

De prijs van Neon Tetra’s kan variëren afhankelijk van je locatie en de beschikbaarheid. Over het algemeen zijn ze redelijk betaalbaar en worden ze vaak verkocht in scholen van vijf tot tien vissen.

Kweken

Het kweken van Neon Tetra’s kan enige expertise vereisen. Ze leggen eieren die gemakkelijk kunnen worden opgegeten door andere aquariumbewoners. Als je serieus bent over het kweken van deze vissen, overweeg dan het opzetten van een apart kweekaquarium en het leren van de juiste technieken.

Levensverwachting

Met de juiste zorg en omgevingsomstandigheden kunnen Neon Tetra’s doorgaans een levensverwachting hebben van ongeveer 5 tot 10 jaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie