Mycobacterium

Mycobacterium, ook bekend als ‘vis-tuberculose / Vis TBC ‘, is een infectieziekte veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën zijn wijdverspreid in natuurlijke wateren en kunnen zich in aquariums manifesteren, vooral onder stressvolle omstandigheden of wanneer de waterkwaliteit niet optimaal is.

Oorzaken

De oorzaken van Mycobacterium zijn divers, maar de belangrijkste bron van infectie in aquariums is vaak besmet levend voer, geïnfecteerde vissen, of zelfs het water zelf. Mycobacteriën gedijen goed in water met een lage kwaliteit en kunnen zich snel verspreiden onder vissen die verzwakt zijn door stress, slechte voeding of andere gezondheidsproblemen.

Symptomen  en herkenning

  • Gewichtsverlies: Vissen kunnen plotseling beginnen af te vallen, ondanks een normale eetlust.
  • Futloos: Geïnfecteerde vissen vertonen vaak een gebrek aan activiteit en kunnen lusteloos lijken.
  • Bobbeltjes en zweren: Witte knobbeltjes of zweren kunnen verschijnen op de huid van de vissen, vooral rond de vinnen.
  • Abnormale zwempatronen: Sommige vissen vertonen onregelmatige zwembewegingen of zwemmen scheef.

Behandelingen

Helaas is Mycobacterium moeilijk te behandelen en er bestaat geen gegarandeerde genezing. In sommige gevallen kan het gebruik van antibacteriële medicijnen zoals rifampicine en kanamycine worden overwogen, maar succes is niet gegarandeerd. Het is belangrijk op te merken dat deze medicijnen ook andere bacteriën in het aquarium kunnen doden en dat de behandeling de waterkwaliteit kan beïnvloeden.

Preventie

Preventie is de beste aanpak als het gaat om Mycobacterium. Enkele stappen die je kunt nemen om het risico op infectie te verminderen zijn:

  • Quarantaine: Nieuwe vissen moeten altijd in quarantaine worden geplaatst voordat ze aan het hoofdaquarium worden toegevoegd, om mogelijke infecties te voorkomen.
  • Optimale waterkwaliteit: Zorg ervoor dat de waterwaarden in het aquarium optimaal zijn en voer regelmatig waterverversingen uit.
  • Gezonde voeding: Bied je vissen een gevarieerd en voedzaam dieet aan om hun immuunsysteem te versterken.
  • Stress minimaliseren: Probeer stressfactoren in het aquarium te minimaliseren, zoals overbevolking, agressieve vissen of abrupte veranderingen in omgevingsomstandigheden.

Kwetsbaarheid van specifieke aquariumvissen

Mycobacterium kan alle soorten aquariumvissen kan treffen.