maanvis

Maanvis (Pterophyllum scalare)

Maanvis (Pterophyllum scalare)

De Maanvis, ook wel bekend als de Zuid-Amerikaanse Maanvis, behoort tot de familie Cichlidae. Ze zijn inheems in de Amazone-rivier en omliggende wateren in Zuid-Amerika, waaronder delen van Peru, Colombia en Brazilië.

Uiterlijk:

De Maanvis heeft een karakteristieke lichaamsvorm met een platte, ronde vorm en langwerpige vinnen. Ze hebben lange vinstralen op hun dorsale en anale vinnen, die kunnen worden verlengd in sommige rassen. Hun kleuren variëren, maar meestal zijn ze zilverachtig met donkere verticale strepen en iriserende schubben. Er zijn verschillende kleurvariaties gefokt, waaronder gestreepte en gespikkelde patronen.

Grootte en leeftijdsverwachting

Maanvissen kunnen tot ongeveer 15-20 centimeter lang worden en hebben een levensverwachting van 8 tot 10 jaar in optimale omstandigheden.

Gedrag:

Maanvissen zijn over het algemeen vreedzaam, maar ze kunnen territoriaal worden tijdens het broeden. Ze zwemmen meestal in de bovenste waterlagen van het aquarium en zijn geschikt voor een gemeenschapsaquarium met andere rustige vissen.

Verzorging:

  • Voeding: Maanvissen zijn omnivoren en eten zowel droogvoer als levend voer, zoals vlokken, pellets, diepvriesvoer en levende insecten.
  • Schuilplaatsen/Beplanting: Ze hebben graag beplante schuilplaatsen en dichte vegetatie om zich veilig te voelen en zich te kunnen verbergen.
  • Formaat aquarium: Voor een paar Maanvissen is een aquarium van minimaal 75 liter aan te bevelen, maar grotere aquaria zijn beter voor een grotere school of gemeenschapsaquarium.

Aquariumwater:

  • Temperatuur: Ideale temperatuur ligt tussen 24-28°C.
  • Waterwaarden aquarium : pH-waarde van 6-7, GH-waarde van 4-6, nitriet (NO2) en nitraat (NO3) moeten laag worden gehouden, en het chloorgehalte (CL) moet uiteraard nul zijn.

Aantal maanvissen oor in het aquarium:

Maanvissen kunnen solitair gehouden worden, maar ze zijn socialer in groepen van minimaal 5-6 individuen.

Compatibele Vissen:

Maanvissen kunnen goed samenleven met andere vreedzame gemeenschapsvissen zoals tetra’s, rasbora’s, dwergcichliden en Corydoras-meervalsoorten.

Ziektegevoeligheid:

Maanvissen zijn gevoelig voor ziekten zoals witte stip en vinrot. Een goede waterkwaliteit en quarantaine bij het introduceren van nieuwe vissen kunnen helpen.

Prijs:

De prijs van Maanvissen varieert afhankelijk zijn variërend van enkele euro’s tot tientallen euro’s per vis.

Kweken:

Het kweken van Maanvissen in een thuisaquarium vereist specifieke voorwaarden, waaronder het creëren van een broedterritorium, het stimuleren van het paargedrag en het zorgen voor de juiste waterwaarden. Dit proces kan complex zijn en vereist ervaring.

Geschiktheid voor beginners?

Maanvissen zijn over het algemeen geschikt voor zowel beginnende als gevorderde aquariumliefhebbers vanwege hun vreedzame aard en mooie uiterlijk. Echter, het succesvol kweken van Maanvissen kan uitdagend zijn en vereist meer ervaring.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie