Karperluis

Karperluis, ook bekend als Ichthyophthirius multifiliis, is een veelvoorkomende parasitaire infectie die voorkomt bij aquariumvissen. Het wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet die zich aanhecht aan de huid en kieuwen van vissen, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen als het onbehandeld blijft.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van karperluis is de introductie van geïnfecteerde vissen of besmet water in het aquarium. De parasiet kan zich snel verspreiden in wateromgevingen, vooral in aquariums met een slechte waterkwaliteit of stressvolle omstandigheden voor vissen.

Symptomen

Het is belangrijk om de symptomen van karperluis te herkennen, zodat je snel kunt handelen:

  • Witte stippen: De meest opvallende symptomen zijn kleine, witte stippen die lijken op zoutkorrels op de huid en vinnen van vissen.
  • Schuren en wrijven: Geïnfecteerde vissen vertonen vaak gedrag waarbij ze zich schuren tegen objecten in het aquarium om jeuk te verlichten.
  • Ademhalingsproblemen: Ernstig geïnfecteerde vissen kunnen ademhalingsproblemen hebben, wat resulteert in versnelde ademhaling en lethargie.

Behandeling

Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar voor karperluis:

  • Medicatie: Verschillende medicijnen, zoals malachietgroen en formaline, kunnen worden gebruikt om de parasiet te doden. Volg altijd de instructies op de verpakking en verwijder indien mogelijk actieve kool uit het filter, omdat dit de medicatie kan absorberen en de effectiviteit ervan kan verminderen.
  • Verhoogde temperatuur: Het verhogen van de watertemperatuur kan de levenscyclus van de parasiet verkorten, waardoor behandeling effectiever wordt. Zorg er wel voor dat de gekozen temperatuur binnen het bereik van je vissen valt.

Voorkomen

 

  • Quarantaine: Nieuwe vissen moeten altijd in quarantaine worden geplaatst voordat ze aan het hoofdaquarium worden toegevoegd. Dit helpt om potentiële ziekten te identificeren voordat ze zich verspreiden.
  • Goede waterkwaliteit: Zorg ervoor dat het aquarium goed wordt gefilterd en regelmatig wordt onderhouden om een ​​optimale waterkwaliteit te behouden.
  • Stressvermindering: Stress kan het immuunsysteem van vissen verzwakken, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten. Zorg voor een rustige omgeving met voldoende schuilplaatsen en geschikte waterwaarden.

Kwetsbare aquariumvissen

Goudvissen, tetra’s en barbelen zijn extra kwetsbaar.