kardinaal tetra

Kardinaaltetra (Paracheirodon axelrodi)

De Kardinaaltetra behoort tot de familie van de Karperzalmen (Characidae) en is inheems in Zuid-Amerika. Ze worden voornamelijk gevonden in de bovenloop van de Rio Orinoco en de Rio Negro in Colombia en Venezuela. Deze vissoort werd voor het eerst beschreven door de bekende aquarist Herbert R. Axelrod, naar wie ze zijn vernoemd.

Uiterlijk

De Kardinaaltetra staat bekend om zijn heldere en levendige kleuren, die hem tot een favoriet maken in aquaria over de hele wereld. Ze hebben een gestroomlijnde lichaamsvorm en worden gekenmerkt door hun opvallende blauwe streep die zich uitstrekt van hun ogen tot aan hun staartvin. Onder deze blauwe lijn is hun lichaam felrood, wat een prachtig contrast vormt. Ze hebben ook een zwarte vlek aan de basis van hun staartvin.

Grootte en leeftijdsverwachting

Kardinaaltetra’s zijn relatief kleine vissen en bereiken meestal een grootte van ongeveer 3 tot 4 centimeter. In gevangenschap kunnen ze tussen de 3 en 5 jaar oud worden, afhankelijk van de kwaliteit van de zorg die ze ontvangen.

Gedrag

Levendigheid: Deze vis staat bekend om zijn levendige en actieve gedrag. Ze zwemmen meestal in de bovenste en middelste waterlagen van het aquarium en vormen vaak scholen, wat hun natuurlijke gedrag in het wild weerspiegelt.

Waterlaag: Kardinaaltetra’s bevinden zich voornamelijk in de bovenste en middelste waterlagen, maar ze kunnen ook af en toe naar de onderste laag afdalen.

Verdraagzaamheid naar andere vissen: Deze tetra’s zijn vreedzaam van aard en kunnen goed overweg met andere niet-agressieve vissoorten. Ze moeten echter niet worden samengehouden met grotere vissen die hen als prooi kunnen beschouwen.

Verzorging

Voeding: Kardinaaltetra’s zijn omnivoren en accepteren een gevarieerd dieet. Ze kunnen worden gevoed met hoogwaardig droogvoer, levend voedsel zoals watervlooien en muggenlarven, en diepvriesvoedsel zoals artemia. Zorg voor een gebalanceerd dieet om hun gezondheid en kleurenpracht te behouden.

Schuilplaatsen/Beplanting: Deze vissen voelen zich het meest op hun gemak in een goed beplante omgeving met veel schuilplaatsen. Drijvende planten kunnen ook worden toegevoegd om schaduw te bieden.

Formaat Aquarium: Voor het houden van een schooltje Kardinaaltetra’s is een aquarium van minimaal 60 liter aanbevolen. Een groter aquarium biedt echter meer ruimte voor de vissen om te zwemmen en voor beplanting.

Aquariumwater

Temperatuur: De ideale watertemperatuur voor Kardinaaltetra’s ligt tussen 22°C en 28°C. Het handhaven van een stabiele temperatuur is cruciaal voor hun welzijn.

Waterwaarden: De pH-waarde moet bij voorkeur rond de neutrale 7,0 liggen, de GH (algemene hardheid) tussen 4 en 8 dH, en de niveaus van NO2 (nitriet) en NO3 (nitraat) moeten laag worden gehouden, bij voorkeur onder respectievelijk 0,5 ppm en 20 ppm. Regelmatige waterverversingen zijn belangrijk om de waterkwaliteit op peil te houden.

Aantal Kardinaaltetra’s in je aquarium

Kardinaaltetra’s zijn scholenvisjes en voelen zich het meest op hun gemak als ze in groepen van minimaal 6 tot 8 individuen worden gehouden. In een kleinere groep kunnen ze zich gestrest voelen en hun kleuren kunnen vervagen.

Met welke vissen kunnen Kardinaaltetra’s goed samenleven

Deze tetra’s zijn over het algemeen vreedzaam en kunnen goed samenleven met andere niet-agressieve vissoorten die vergelijkbare water- en temperatuurbehoeften hebben. Enkele geschikte metgezellen zijn andere tetra’s, dwergcichliden, rasbora’s en corydoras.

Visziektes

Kardinaaltetra’s zijn over het algemeen niet bijzonder gevoelig voor specifieke ziektes, maar zoals alle aquariumvissen kunnen ze ziek worden als de waterkwaliteit verslechtert. Zorg voor een goede filtratie en vermijd overbevolking om de kans op ziektes te minimaliseren.

Prijs

Over het algemeen kosten ze rond de €3 per vis.

Thuis kweken

Het kweken van Kardinaaltetra’s in een thuisaquarium kan een uitdaging zijn, maar het is mogelijk. Een speciaal kweekaquarium met zacht, zuur water en fijnbladige planten is nodig voor succesvolle voortplanting. Het mannetje en vrouwtje zullen hun eieren afzetten tussen fijnbladige planten, en na het uitkomen moeten de jonge visjes worden gevoed met microvoedsel zoals infusoriën.

Geschiktheid voor beginners

Kardinaaltetra’s zijn uitstekend geschikt voor zowel beginnende als gevorderde aquariumliefhebbers. Hun kleurenpracht, vreedzame aard en relatief eenvoudige verzorging maken ze zelfs ideaal voor beginners.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie