Hoornblad

Hoornblad (Ceratophyllum demersum)

Hoornblad, ook wel bekend als “Hornwort,” is een onderwaterplant die behoort tot de familie Ceratophyllaceae. Het is een van de oudste bekende plantensoorten en wordt over de hele wereld aangetroffen in zoetwateromgevingen. Hoornblad is een drijvende plant die zich niet vasthecht aan de bodem van het aquarium. Dit maakt het een flexibele en gemakkelijk te verzorgen keuze voor aquariumhouders.

Plaatsing

Hoornblad kan op verschillende manieren in het aquarium worden geplaatst, afhankelijk van je voorkeur en het doel dat je wilt bereiken:

 1. Drijvend: Hoornblad kan eenvoudig aan het wateroppervlak worden gelaten drijven. Dit biedt schaduw voor vissen en helpt bij het reguleren van de lichtintensiteit in het aquarium.
 2. Vastgemaakt aan de bodem: Als je wilt dat Hoornblad rechtop groeit, kun je het planten in de bodem van het aquarium. Dit kan worden gedaan met behulp van gewichten of door het in grind te duwen.
 3. In eensubstraat: Voor een meer permanente bevestiging kun je Hoornblad planten in een substraat zoals zand of fijn grind. Dit zorgt ervoor dat de planten goed blijven staan.

De juiste omstandigheden voor Hoornblad

Hoornblad gedijt goed in een breed scala aan omstandigheden, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als gevorderde aquarianen. Hier zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden:

 • Licht: Hoornblad is niet erg veeleisend als het gaat om verlichting. Het groeit goed bij matige tot hoge lichtintensiteit, maar kan ook gedijen bij lagere lichtniveaus. Voor een optimale groei is het raadzaam om aquariumverlichting te gebruiken die speciaal is ontworpen voor aquatische planten.
 • CO2 Bemesting: Hoornblad heeft geen extra CO2-bemesting nodig omdat het CO2 uit de omgeving opneemt. In een goed bevolkt aquarium produceren vissen en bacteriën voldoende CO2 voor de planten.
 • Waterwaarden: Hoornblad groeit goed in een pH-bereik van 6,0 tot 7,5 en bij een gematigde tot harde waterhardheid (GH). Zorg ervoor dat je regelmatig de waterwaarden controleert om optimale groei te bevorderen.
 • Temperatuur: Hoornblad gedijt bij temperaturen tussen 15°C en 30°C, wat betekent dat het geschikt is voor zowel koudwater- als tropische aquaria.
 • Voeding: Hoornblad heeft geen speciale voedingsstoffen nodig omdat het zijn voedingsstoffen uit het water haalt. Regelmatige waterverversing en het gebruik van een hoogwaardige aquariummeststof kunnen helpen bij gezonde groei.
 • Grootte van het aquarium: Hoornblad kan worden gehouden in aquaria van verschillende groottes, variërend van kleine nano-aquaria tot grotere gemeenschapsaquaria. Het kan zich snel aanpassen aan de beschikbare ruimte.

Groeisnelheid

Hoornblad staat bekend om zijn snelle groei. Het kan in korte tijd aanzienlijke hoeveelheden plantenmassa ontwikkelen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor aquariums waar je snel een groen effect wilt bereiken of waar je de groei van algen wilt beperken. Regelmatig snoeien kan nodig zijn om te voorkomen dat Hoornblad andere planten overwoekert.

Verzorging

Hoornblad vereist minimaal onderhoud, wat het aantrekkelijk maakt voor beginnende aquariumhouders. De belangrijkste verzorgingstaken zijn:

 • Snoeien: Omdat Hoornblad snel groeit, moet je het regelmatig snoeien om te voorkomen dat het te dicht wordt en andere planten verstikt. Knip eenvoudig de bovenste delen af of verwijder overtollige planten.
 • Waterverversing: Regelmatige waterverversing is belangrijk om de algemene waterkwaliteit te handhaven. Dit helpt bij het verwijderen van overtollige voedingsstoffen en afvalproducten.
 • Controleer op algen: Ondanks zijn snelle groei kan Hoornblad gevoelig zijn voor algenaantasting. Zorg voor voldoende watercirculatie en lichtbeheersing om algenproblemen te voorkomen.

Geschiktheid voor beginners

Hoornblad is een van de meest geschikte aquariumplanten voor beginners. Het is gemakkelijk te planten, vereist geen speciale CO2-bemesting en gedijt goed bij een breed scala aan waterwaarden. Zelfs zonder veel ervaring in het onderhouden van aquariumplanten kun je succesvol Hoornblad in je aquarium laten groeien.

Kosten

Je kunt vaak een bosje Hoornblad kopen voor al een paar euro in de meeste aquariumwinkels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie