Hoe vaak moeten de waterwaarden in het aquarium getest worden?

Iedereen die een aquarium heeft, weet hoe belangrijk de waterwaarden in het aquarium zijn. In een aquarium met de juiste waterwaarden groeien planten beter. Ook worden de vissen sterker en worden minder snel ziek.

Met een watertest kunt u snel en gemakkelijk verschillende waarden meten. Het gaat dan om o.a. het zuurstofniveau, de zuurgraad, de hardheid van het water en de hoeveelheden nitriet, nitraat, ijzer, fosfaat, ammoniak, chloor, koolstofdioxide en koper.

Maar hoe vaak moet u deze waarden meten? Dat hangt af van de situatie. Lees hieronder meer over de frequentie van het testen in uw situatie.

Situatie 1: Hoe vaak water testen bij een nieuw aquarium

Bij het opstarten van het aquarium kunt u het best dagelijks de waterwaarden testen. Zo kunt u goed bijhouden of het aquarium goed draait en de filters hun werk doen. Indien de waterwaarden niet voldoen kunt u snel ingrijpen. Zodra het waterniveau stabiel is kunt u de frequentie terugbrengen (zie situatie 2).

Situatie 2: Hoe vaak water testen bij een aquarium met stabiele waterwaarden

Bij een aquarium waarbij de waterwaarden al lange tijd stabiel zijn en planten en vissen gezond ogen is het ook belangrijk om regelmatig de waterwaarden te testen. Door deze regelmatige controle kunt u ook bij kleine afwijkingen gelijk ingrijpen en uw aquarium gezond houden. De frequentie die u hier kunt aanhouden is 1x per week.


Situatie 3: Hoe vaak water testen bij een aquarium met verkeerde waterwaarden
Heeft u geconstateerd dat uw waterwaarden niet voldoen en heeft u maatregelen doorgevoerd? Dan is het verstandig om de eerste dagen dagelijks te testen om te zien of de waarden de goede kant op gaan.Op de middeltjes die u gebruikt om de waterkwaliteit te verbeteren staat ook aangegeven hoe vaak u het water moet blijven controleren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie