Hoe richt je een duurzaam aquarium in?
Het inrichten van een aquarium is natuurlijk om te beginnen gericht op het welzijn van je vissen. Het oog wil ook wat, dus kies je knappe verlichting en decoratie. Maar heb je ook nagedacht over hoe duurzaam jouw aquarium eigenlijk is?
De bak
Jouw onderwaterwereld begint bij het kiezen van de bak. Een groot aquarium is, wellicht tegen je instinct in, de duurzame keuze. Natuurlijk moet het passen bij de ruimte en de hoeveelheid vissen die je wenst, maar een groter aquarium met een grotere hoeveelheid water is stabieler dan een kleinere variant en hiermee minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Voor de pomp, de filters en de verlichting kan je kiezen voor een energiezuinige optie. Zo is ledverlichting een stuk duurzamer dan de oorspronkelijke fluorescentielampen.
Minder energie
Om een zo duurzaam mogelijk aquarium te hebben, is het belangrijk dat je het energieverbruik goed in de gaten houdt. Met timers is het mogelijk om de verlichting te sturen en dit echt niet meer dan 8-10 uur per dag aan te hebben. Je kan de watertemperatuur ook beïnvloeden door het aquarium op een plek te zetten waar wind en tocht minimaal effect hebben. Je ontkomt niet aan hogere energielasten als je een aquarium aanschaft, maar door maatregelen te nemen en de energieprijzen te vergelijken kan je wel grip houden op de kosten.
Planten en vissen
Ook in de bak is het mogelijk om duurzame keuzes te maken. Kies voor een decoratieve rots in plaats van een plastic kasteel in je aquarium, of natuurstenen als bodembedekker in plaats van gekleurde stukjes kunststof. Het meeste verschil maak je door te kiezen voor vissen en planten die inheems zijn. Naast dat ze dan beter passen bij het klimaat en je weinig aan verwarming of koeling hoeft te doen, voorkom je ook intensieve zorg voor de vissen die moeite hebben zich aan te passen.
Hoewel je aquarium wellicht ruimte biedt aan meer vissen, is het niet verstandig om het maximaal aantal vissen in een aquarium te doen. Vissen krijgen stress en dat is slecht voor hun gezondheid, maar het heeft ook effect op de kwaliteit van het water. Je pomp en filters
draaien overuren met een te volle bak.
Duurzame voeding
Gelukkig bestaat visvoer steeds vaker uit natuurlijke voedingsstoffen. Wat je jouw vissen geeft is natuurlijk volledig afhankelijk van de bewoners van jouw aquarium. Er is keus uit droogvoer, diepvries en levend voer. Voor al deze vormen zijn biologische en duurzaam
geteelde varianten te verkrijgen. Zelf iets bereiden voor je vissen is natuurlijk helemaal duurzaam. Groentes als sla, broccoli, courgette en spinazie kunnen in kleine stukjes zo in het aquarium. Zorg wel dat er geen toevoegingen op zitten, een gekookte wortel met zout
en roomboter is dan misschien wel duurzaam, maar niet zo gezond.
Jouw duurzame aquarium zal een project zijn dat wellicht niet direct perfect is. Het wordt zoeken naar de juiste balans tussen goed voor je vissen en goed voor het klimaat. Maar met kleine stapjes kom je een heel eind!
Lees ook: De belangrijkste begrippen en termen over het aquarium op een rijtje