zand aquarium schoonmaken

Hoe maak je het zand van een aquarium schoon

Als je aquarium beschikt over zandbodem is het natuurlijk belangrijk om deze schoon te houden. Het zorgt het ervoor dat je aquariumvissen gezond blijven. Als je zandbodem niet schoon is, kan het leiden tot ziekte en infectie bij je vissen. Daarnaast zie je aquarium er natuurlijk een stuk netter uit, en natuurlijk is een mooi verzorgd een aquarium lekker om naar te kijken.

Er zijn twee manieren om de zandbodem van je aquarium schoon te maken. 

Zand vervangen
De eerste is door het zand te vervangen. Dit kan een goede en praktische optie zijn als je zandbodem erg vuil is. Het nadeel van deze optie is dat het duurder is dan de tweede optie. 

Zand wassen
De tweede optie is namelijk het zand te wassen. Dit kun je doen als het zand niet zo vervuild is.

Om je zandbodem schoon te maken, moet je eerst alle vissen uit je aquarium halen. Zet ze dan in een ander aquarium of in een emmer met water (met dezelfde temperatuur).

Vervolgens moet je alle decoraties, accessoires en planten uit het aquarium verwijderen, zodat er geen vervuild zand meer achterblijft. Spoel alle onderdelen goed af en zorg dat ze weer droog zijn voordat je ze straks weer teruggeplaatst in het aquarium. De planten zet je tijdelijk in de emmer.

Hoe spoel je aquariumzand uit?

Haal het zand uit het water en doe dit een emmer. Vervolgens begint het uitspoelen. Leg een hoogte van 5 a 10 cm zand in een plastic bak. Spoel het water vervolgens schoon met kraanwater. Dat kan bij de gootsteen, maar ook buiten via een waterslang. Haal het vuile water eruit en begin opnieuw. Na ongeveer 8 keer spoelen zul je zien dat het water steeds minder schuimt en het spoelwater helder blijft. Het zand is dan zo goed als schoon. Een laatste spoelbeurt met zogenaamd osmosewater (het meest pure water dat geheel gedemineraliseerd is) en het zand is weer klaar voor gebruik.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie