Hoe lang moet de aquariumverlichting per dag aan staan?
Als je een (nieuw) aquarium opstart is een van de technische aspecten die daar bij komt kijken het installeren van de aquariumverlichting. Deze krijg je bij je (complete) aquarium geleverd of schaf je zelf los aan bij een (online) aquariumwinkel. Even de handleiding volgen en zonder problemen zul je een prachtig verlicht aquarium hebben. Vervolgens kom je voor de volgende vragen te staan: Hoeveel per uur per dag moet het aquarium verlicht worden en op welke tijden schakel je de aquariumverlichting in. In dit blog vind je de antwoorden.
Allereerst is het belangrijk om te weten welke invloed aquariumverlichting heeft op het aquarium en het welzijn van je vissen en planten. Het gaat daarbij met name om het dagritme van de vissen en de groei van de planten. Daarnaast komt ook algengroei om de hoek kijken. Een ander aspect is iets persoonlijk, namelijk dat je zelf kunt genieten van een verlicht aquarium zodat je je vissen en de onderwaterwereld kunt bewonderen.
Hoe lang moet de aquariumverlichting aanstaan …
Om te beginnen gelijk het belangrijkste antwoord. Je kunt dagelijks het beste zorgen voor 8 a 10 uur aquarium verlichting in het aquarium. Dit advies is enigszins afhankelijk van de vissen en planten die je hebt, maar deze tijden zijn de meest gangbare maatstaf. Deze duur van de verlichting past dan namelijk het best bij het dagritme van vissen en de lichtbehoefte van de aquariumplanten.
… en op welk moment van de dag
De exacte tijden waarop je de aquariumverlichting aanzet is niet heel belangrijk. Je kunt de aquariumverlichting het best 8 a 10 uur (achtereenvolgens) aanzetten op de tijden waarop je zelf het aquarium het beste kunt bekijken. Wel is nodig om dagelijks hetzelfde schema te draaien om de natuur en het dagritme goed na te bootsen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een timer makkelijk worden ingesteld. Ook is het ideaal als je een dimmer hebt waarmee het licht langzaamaan intenser wordt en aan het eind van de dag ook gestaag weer donker wordt, kortom zoals je ook in de natuur terugziet.
Mogelijke gevolgen te veel licht
- Algengroei: te lang de verlichting aan hebben, kan als gevolg hebben dat er algen in je aquarium ontstaan en/of dat deze explosief toenemen. Algen groeien juist erg goed bij (te) veel licht. Algen kunnen schadelijk zijn voor zowel je planten als vissen doordat ze veel zuurstof uit het water halen. Ook wordt je aquarium minder mooi om te bekijken door de groene waas. Als je je aquarium verlichting al 8 a 10 uur \aan hebt en nog steeds last hebt van algengroei; schakel dan terug naar 6 uur dat je aquariumverlichting aan staat. De algengroei zou dan moeten stoppen.
- Verstoord dagritme van de vissen: Vissen hebben net als mensen een dagritme en hoeven zeker niet de hele dag licht te hebben. Zeker vissen die zich van nature veel verschuilen hebben niet veel licht nodig.
Mogelijke gevolgen te weinig licht
- Met te weinig licht zullen voornamelijk je planten minder hard groeien. Fotosynthese: het proces waarbij (aquarium)planten energie produceren uit licht, water en koolstofdioxide kan dan niet optimaal plaatsvinden. Als er onvoldoende licht is, kan dit dus zorgen tot een trage groei van je aquariumplanten. Je kunt merken dat de bladeren van de planten langwerpig worden en dat ze minder weelderig groeien dan normaal.
- Algengroei: Ironisch genoeg kan een gebrek aan licht ook leiden tot een toename van algen in je aquarium. Als de planten niet goed groeien door gebrek aan licht, blijft er meer voedingsstoffen in het water achter, wat weer gunstig is voor algen. Je kunt groene, bruine of rode algen zien groeien op de oppervlakken van je aquariumdecoraties, planten en op de ruiten.
Samenvattend: zorg dat je je aan de minimaal 8 en maximaal 10 uur per dag houdt voor het creëren van optimale leefomstandigheden van vissen. Ga zeker niet over de 10 uur verlichting heen en schakel terug naar 6 uur als je toch nog last hebt van algengroei.