Hoe kun je vissen het beste verhuizen / vervoeren

Voor je nieuwe aquarium vissen gekocht? Of ga je binnenkort verhuizen naar een nieuwe woning? Of misschien wel je aquarium verkocht. Dan moeten je vissen natuurlijk verhuizen naar (een nieuwe plek van) het aquarium. Hoe kun je dit het best doen zodat je vissen veilig overkomen en zo weinig mogelijk stress ervaren? In dit artikel een stappenplan hoe je dit het beste kunt doen.

  1. Begin met een goede voorbereiding
    Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt, zoals speciale plastic zakken, emmers, en een eventueel geschikte container voor je vissen, ruim van tevoren klaar hebt staan. Een goede planning vermindert stress voor de vissen, maar ook voor je zelf. Gebruik plastic zakken die speciaal ontworpen zijn voor het transport van vissen. Verkrijgbaar bij de meeste aquariumspeciaalzaken, helpen deze zakken bij het handhaven van een stabiele omgeving voor je vissen tijdens het vervoer. Zorg ook dat het aquarium waar je vissen komen te leven goed ingedraaid is.
  2. Bereid ook je vissen voor: Voer je vissen niet vlak voor het vervoeren, omdat dit de waterkwaliteit kan beïnvloeden. Stop met voeren 24 uur voor het vervoeren om de hoeveelheid uitwerpselen in het water te verminderen. Als je vissen koopt in een winkel kun je dit natuurlijk iets lastig zelf regelen, maar bij een verhuizing naar een andere woning is dit iets wat je zeker moet doen.
  3. Gebruik een emmer: Plaats de plastic zakken met je vissen in een stevige emmer om ze stabiel te houden tijdens het vervoer. Zorg ervoor dat de emmer goed is afgedekt om te voorkomen dat er water morst. Zo voorkom je dat je de zak met vissen zelf hoeft vast te houden wat eigenlijk alleen maar voor gedoe kan zorgen.
  4. Bewaar het aquariumwater: Bewaar een deel van het water uit het oorspronkelijke aquarium in afgesloten emmers. Dit helpt de waterkwaliteit te handhaven en biedt vertrouwdheid voor je vissen in hun nieuwe omgeving. Ook in een aquariumwinkel kun je vragen om wat extra water van het aquarium waar de vissen in leefden. Dit kan in een eventuele tweede plastic zak.
  5. Vermijd extreme temperaturen: Zorg ervoor dat de temperatuur van het transportwater vergelijkbaar is met de watertemperatuur in het aquarium. Bij warme of koude dagen niet te lang onderweg zijn om dalende of stijgende watertemperaturen te voorkomen. 
  6. Bescherm tegen schokken: Verpak de emmer met je vissen stevig in met kranten of handdoeken om schokken te absorberen en je vissen te beschermen tegen onnodige bewegingen tijdens het transport. Zo merken de vissen minder van wegophogingen etc.
  7. Laat je vissen wennen aan hun nieuwe thuis: Bij aankomst laat je de zakken eerst in het aquariumwater drijven om de temperatuur aan te passen. Voeg geleidelijk kleine hoeveelheden aquariumwater aan de zakken toe om je vissen te laten wennen aan de nieuwe wateromstandigheden.