Hoe kom je af van slakken in je aquarium?

Slakken kunnen zich snel vermenigvuldigen en in grote aantallen een aquarium overnemen. Hoewel sommige slakken nuttig kunnen zijn voor het opruimen van overtollig voedsel en algen, kunnen ze in grote aantallen schade aanrichten aan planten, decoraties en zelfs aan de gezondheid van je vissen. Hoe kun je hier dus het beste mee om gaan?

Preventief kun je je richten op het leefklimaat van het aquarium. Zorg voor een goede kwaliteit van het water (slakken doen het erg goed in aquaria waar de waterwaarden niet meer correct zijn) en zorg dat er niet teveel voeding aan de vissen wordt gegeven, dit kom namelijk vaak bij slakken terecht. Controleer ook je nieuwe aquariumplanten op de aanwezigheid van slakken, zodat deze niet in je aquarium terecht komen.

Tips om zelf slakken te verwijderen:

  1. Handmatig verwijderen: Verwijder handmatig zoveel mogelijk slakken met de hand uit het aquarium. Het is een effectieve manier om de populatie snel te verminderen.
  2. Lokken: Plaats stukjes komkommer of sla in het aquarium. Wanneer slakken zich verzamelen om de groente te eten,pak je de groente op en verwijder je de slakken.
  3. Gebruik een slakkenval: Commerciële slakkenvallen zijn te verkrijgbaar in de (online speciaalzaken) en kunnen effectief zijn om slakken te vangen. Plaats ze op strategische plaatsen met een beetje lokvoer en binnen no-time zitten de slakken gevangen zodat je makkelijk kunt verwijderen.

Wat zijn de natuurlijke vijanden van een slak?

Botia-dwergmeervallen
Deze vreedzame vissen zijn bekend om hun vermogen om slakken te eten. Zorg ervoor dat je aquarium groot genoeg is en voldoende schuilplaatsen biedt voor deze meervallen.

Anentome Helena
Deze slakkensoort staat erom bekend andere slakken te eten. Het toevoegen van enkele van deze slakken aan je aquarium kan helpen bij het beheersen van een slakkenpopulatie.

Door deze waterdieren toe te voegen in je aquarium kun je een beter evenwicht bewerkstelligen.