water verversen

Water in aquarium verversen | Hoe vaak en wanneer?

Wat zuurstof is voor mensen is water voor vissen. Dat geeft gelijk het belang aan van gezond water voor je vissen. 
Belangrijk onderdeel van je aquariumonderhoud is dan ook het verversen van je water. Maar hoe doe je dit? En waarom eigenlijk?

De redenen voor het verversen van water:

  1. Verwijderen van giftige stoffen:
    In een gesloten omgeving zoals een aquarium bouwen afvalstoffen zich geleidelijk op. Vissen produceren ammoniak als afvalproduct, wat giftig is in zelfs kleine concentraties. Filters helpen bij het omzetten van ammoniak in minder giftige stoffen, maar regelmatige waterverversing is nodig om deze stoffen volledig te verwijderen.
  2. Herstel van voeding:
    Aquariumplanten absorberen voedingsstoffen uit het water om te groeien. Na verloop van tijd raken deze voedingsstoffen uitgeput, wat de groei van planten kan belemmeren. Vers water voegt nieuwe mineralen toe die essentieel zijn voor de gezondheid en groei van planten.
  3. Voorkomen van ziektes: Stilstaand water kan een broedplaats worden voor ziekteverwekkers en parasieten. Regelmatige waterverversing helpt bij het handhaven van een gezonde omgeving en vermindert het risico op ziekten bij aquariumbewoners.

Hoe vaak en hoeveel water verversen
Over het algemeen wordt aanbevolen om 10-20% van het water elke twee weken te vervangen. Voor grotere aquaria kan een maandelijkse waterverversing voldoende zijn, terwijl kleinere aquaria mogelijk vaker waterverversing nodig hebben.

Hoe ververs je het water
Gebruik een zogenaamde watervoorbereider om kraanwater te behandelen en chloor en metalen te neutraliseren. Zorg ook dat de watertemperatuur enigzins gelijk is aan het water in het aquarium. Verwijder vervolgens een deel van het oude water, dus 10% a 20% van het totale aquariumwater. Gebruik gelijk een pompje of stofzuiger om vuil en afval van de bodem te verwijderen terwijl je water afvoert. Belangrijk: verwijder niet meer dan het aanbevolen percentage om verstoring van het biologisch evenwicht te voorkomen.Voeg het nieuwe water toe: Giet het voorbereide nieuwe water langzaam in het aquarium om schokken te voorkomen, gebruik daarvoor een gieter of een slang.

Hoe weet je of de verversing is geslaagd
Controleer de waterwaarden met een teststrip en controleer of alle waarden binnen de aanvaardbare grenzen liggen.