aquarium schoonmaken

Hoe en hoe vaak maak je de bodem van je aquarium schoon

De bodem van een aquarium schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van het aquarium. Hoe kun je dit het beste doen en zorgen dat je vissen in een schone omgeving kunnen blijven zwemmen? 

Hoe vaak
Het schoonmaken van de bodem van je aquarium is iets dat je maandelijks moet doen. De frequentie verschilt wel per aquarium. Een zandbodem kan bijvoorbeeld sneller vervuild raken dan een kiezelbodem. Dit komt omdat zand makkelijker door de vissen wordt opgeworpen en door het water wordt meegenomen. Kiezel is echter grover en zwaarder, blijft meer op zijn plek liggen en blijft daardoor langer schoon. Ook de hoeveelheid vissen en planten speelt een rol, hoe voller het aquarium des te sneller dien je de bodem schoon te maken.

Werkwijze bij een kleiner aquarium

De bodem van kleine aquaria kan worden schoongemaakt door het water te vervangen en de bodem te boenen met een zachte borstel. Dit kun je het beste om de drie a vier weken doen. De voedingsbodem zelf moet je om de één a vijf jaar vervangen. Het grind (substraat) hoef je niet te vervangen, er zouden zelfs daardoor extra bacteriën kunnen vrijkomen. Houd je waterwaardes goed in de gaten als je daar wel voor kiest.

Werkwijze bij een groter aquarium
Grote aquaria worden vaak gereinigd met behulp van een bodemreiniger. Hiermee kun je het vuil wegzuigen van de bodem. Deze zijn ook  zo ontworpen dat ze ook goed het vuil uit de hoekjes kunnen weghalen. Bang te zijn dat je ook je vissen, garnaaltjes of andere waterdieren mee opzuigt hoef je niet te zijn, de bodemreinigers beschikken over een rooster om dit te voorkomen.
De voedingsbodem zelf moet je om de één à vijf jaar vervangen. Grind (substraat) hoef je niet te vervangen, er zouden zelfs daardoor extra bacteriën kunnen vrijkomen. Houd je waterwaardes goed in de gaten als je daar wel voor kiest.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie