guppy

Guppy (Poecilia reticulata)

De Guppy, ook bekend als de Miljoenenvis vanwege zijn vermogen om snel te vermenigvuldigen, is een kleine zoetwatervis die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Oost Zuid-Amerika. Deze vis staat bekend om zijn levendige kleuren, diverse patronen en lange staarten, en is geliefd bij zowel beginners als ervaren aquaristen vanwege zijn veerkrachtige aard.

Taxonomie

De Guppy behoort tot de familie Poeciliidae en het geslacht Poecilia. Zijn wetenschappelijke naam is Poecilia reticulata.

Origineel leefgebied

De Guppy komt oorspronkelijk uit tropische en subtropische wateren van Noord-Oost Zuid-Amerika, waaronder landen als Venezuela, Guyana en Brazilië. Hij bewoont voornamelijk zoetwatermeren, rivieren en beken, waar hij zich heeft aangepast aan diverse leefomgevingen.

Uiterlijk

De Guppy staat bekend om zijn bonte uiterlijk. Mannetjes vertonen vaak heldere kleuren zoals rood, blauw, groen en geel, terwijl de vrouwtjes meestal minder opvallende kleuren hebben. De staartvin van het mannetje is vaak langer en kleurrijker dan die van het vrouwtje, wat een onderscheidend kenmerk is.

Grootte en leeftijd

Guppy’s zijn kleine vissen en worden meestal niet groter dan 4 tot 6 centimeter. Hun levensverwachting varieert, maar in optimale omstandigheden kunnen ze gemiddeld 2 tot 3 jaar leven.

Gedrag

De Guppy staat bekend om zijn levendige en actieve gedrag. Deze vissen zwemmen graag in verschillende waterlagen en verkennen continu hun omgeving. Mannetjes staan erom bekend indrukwekkende ‘baltsdansen’ uit te voeren om de aandacht van de vrouwtjes te trekken.

Aquariumvereisten

Als beginnende aquariumliefhebber is het essentieel om de juiste omgeving voor je Guppy’s te creëren. Een aquarium van minstens 20 liter is geschikt voor een kleine groep van deze vissen (max 5 stuks). Echter met een aquarium met een lengte van 60 cm kan de gup haar natuurlijke gedrag het best naar voren laten komen, wat ten goede komt van het welzijn van de gup. Zorg daarbij voor een goed werkend filtersysteem om het water schoon te houden en zorg voor schuilplaatsen met planten en decoraties.

Aquariumwater

De ideale watertemperatuur voor Guppy’s ligt tussen 24°C en 28°C. Wat betreft de waterwaarden, streef naar een pH-waarde tussen 6.8 en 7.8, een gematigde hardheid (GH) tussen 8 en 12 dGH, een nitrietgehalte (NO2) en nitraatgehalte (NO3) zo dicht mogelijk bij nul, en zorg voor chloorvrij (CL) water.

Waterlaag en aantal

Guppy’s bevinden zich voornamelijk in de bovenste en middelste waterlagen van het aquarium. Ze zwemmen graag dicht bij het wateroppervlak en verkennen ook de middenlagen. Vanwege hun sociale karakter worden ze vaak in een school gehouden. Voor een klein schooltje van Guppy’s wordt een groep van minimaal 6 exemplaren aanbevolen.

Medebewoners

De Guppy is over het algemeen vreedzaam van aard en kan goed overweg met veel andere vreedzame soorten. Geschikte medebewoners kunnen zijn: Tetra’s, Corydoras (pantsermeervallen), Zwaarddragers en Molly’s. Zorg ervoor dat de medebewoners vergelijkbare watervereisten hebben.

Voeding

Guppy’s zijn alleseters en kunnen worden gevoed met een gevarieerd dieet van hoogwaardig droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Zorg ervoor dat het voer geschikt is voor hun kleine mondjes en dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Gevoeligheid voor ziektes

Net als veel andere aquariumvissen zijn Guppy’s gevoelig voor verschillende visziektes, zoals vinrot en schimmelinfecties. Zorg voor een goede hygiëne in het aquarium en vermijd overbevolking om de kans op ziektes te verkleinen.

Prijs

De prijs van Guppy’s kan variëren, bijvoorbeeld afhankelijk van de kleurvariëte. Over het algemeen zijn Guppy’s echter redelijk betaalbaar met een bedrag van 3 tot 6 euro.

Kweken

Guppy’s staan bekend om hun snelle voortplanting. Het mannetje heeft een speciale vin, de gonopodium genaamd, waarmee hij het vrouwtje bevrucht. De vrouwtjes kunnen meerdere keren jongen baren zonder een nieuwe bevruchting. Het kweken van Guppy’s in een apart kweekbakje kan helpen om de jongen te beschermen tegen predatoren.

Geschikt voor beginners?

Vanwege hun veerkrachtige aard, kleurrijke verschijning en relatief eenvoudige verzorging zijn Guppy’s uitstekend geschikt voor beginnende aquariumliefhebbers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie