goudvis

Goudvis (Carassius auratus auratu)

De Goudvis is een lid van de karperfamilie en staat bekend om zijn heldere kleuren en opvallende verschijning. Ze zijn al eeuwenlang populair als sierlijke vissen in vijvers en aquaria over de hele wereld.

Taxonomie
De wetenschappelijke naam van de Goudvis is Carassius auratus auratus. Ze behoren tot de orde Cypriniformes en de familie Cyprinidae. Deze vissoort is nauw verwant aan andere karperachtigen en heeft verschillende variëteiten die variëren in grootte, kleur en vinnen.

Uiterlijk
Goudvissen hebben een prachtig uiterlijk met hun heldere kleuren en sierlijke vinnen. Ze kunnen variëren van fel oranje (waar ze hun naam aan te denken hebben) tot wit, geel en zelfs calico (een mix van kleuren). Hun grootte varieert afhankelijk van de variëteit en de omstandigheden, maar gemiddeld kunnen ze tot 20 centimeter lang worden.

Origineel leefgebied
Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, werden goudvissen voor het eerst gedomesticeerd in China. Ze werden gefokt voor hun opvallende kleuren en werden al snel populair als decoratieve vissen.

Gedrag
Goudvissen zijn vreedzame en actieve vissen die graag in groepen zwemmen. Ze kunnen behoorlijk nieuwsgierig en interactief zijn, wat ze tot geweldige bewoners van je aquarium maakt.

Het ideale aquarium  voor goudvissen:

  • Formaat: Een aquarium van minimaal 100 liter is nodig voor één goudvis, en elke extra vis vereist nog eens 50 liter. Een vissenkom is geen goede optie.
  • Watertemperatuur: De ideale watertemperatuur ligt tussen 18°C en 22°C.
  • Waterwaarden (meer info): Een pH tussen 6,5 en 7,5, een GH tussen 8 en 12, en lage ammoniak-, nitriet- en nitraatgehaltes zijn belangrijk.
  • Waterlaag: Goudvissen zwemmen voornamelijk in de middelste en bovenste waterlagen van het aquarium.

Medebewoners
Goudvissen kunnen goed overweg met andere rustige, koude-water vissen zoals White Cloud Mountain Minnows en Rosy Barbs. Vermijd echter het combineren van vissoorten met uiteenlopende temperatuurbehoeften, goudvissen kunnen dus niet goed samen met de meeste tropische vissen.

Voeding
Goudvissen zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel nodig hebben. Hoogwaardig vlokkenvoer, diepvriesvoer en groenten zoals erwten kunnen worden afgewisseld om een uitgebalanceerd dieet te bieden.

Gevoeligheid voor visziektes
Goudvissen kunnen gevoelig zijn voor aandoeningen zoals witte stip en vinrot. Zorg voor een schone omgeving en vermijd overbevolking om het risico op ziektes te minimaliseren.

Prijs
De prijs van Goudvissen varieert, afhankelijk van de variëteit en de grootte. Over het algemeen zijn ze redelijk betaalbaar en verkrijgbaar in dierenwinkels en aquariumzaken.

Kweken van goudvissen
Goudvissen kunnen thuis worden gekweekt, maar dit vereist specifieke omstandigheden en zorg. Een aparte kweektank met fijne beplanting is essentieel voor het succesvol kweken van deze vissoort.

Levensduur
Met de juiste zorg kunnen goudvissen wel 10 tot 20 jaar (of zelfs nog langer leven).

Geschikt voor beginners?
De goudvis is een uitstekende keuze voor beginners vanwege zijn robuuste aard en relatief gemakkelijke verzorging. Ze kunnen echter aanzienlijke hoeveelheden afval produceren, dus een goede filtratie is belangrijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie