aquariumvis uitzoeken

Geschikte vissen voor een Nano koudwater aquarium

Nano koudwater aquaria zijn populair onder kinderen (en hun ouders). maar welke vissen je hierin precies kunt houden is een stukje onbekender. In dit artikel lees je wat een Nano koudwateraquarium precies is en wat de mogelijkheden ermee zijn qua bewoners. Hier hebben we een overzicht gemaakt met onze favoriete aquariums voor kinderen.

Een koudwater nano aquarium, dat meestal kleiner is dan 40 liter, vereist zorgvuldig uitgekozen vissen die niet alleen klein blijven, maar ook goed gedijen in koudere wateromstandigheden. Hier zijn enkele geschikte vissen voor een koudwater nano aquarium:

 1. Goudelritsen (Tanichthys albonubes)
  Ook bekend als White Cloud Mountain Minnows, zijn deze vissen klein, vreedzaam en levendig, waardoor ze perfect zijn voor een nano aquarium.
 2. Zebra danio’s (Danio rerio)
  Deze populaire vissen zijn robuust en kunnen goed overleven in koudere temperaturen. Ze zijn klein en zeer actief, wat ze een leuke keuze maakt voor een nano aquarium.
 3. Medaka (Oryzias latipes)
  Deze Japanse rijstvisjes zijn klein en kunnen goed gedijen in koudwateromstandigheden. Ze zijn ook zeer gemakkelijk te verzorgen.
 4. Endler’s livebearers (Poecilia wingei)
  Hoewel ze meestal in iets warmere temperaturen worden gehouden, kunnen ze ook goed overleven in een koudwater nano aquarium als de temperatuur niet te laag daalt.
 5. Hillstream loach (Gastromyzon punctulatus)
  Deze vis is klein en past goed in een nano aquarium. Ze zijn ook nuttig omdat ze algen eten, wat helpt bij het schoonhouden van het aquarium.

Naast vissen kun je ook overwegen om andere koudwaterbewoners toe te voegen aan een nano aquarium:

 • Garnalen Soorten zoals de Amanogarnaal of kersengarnaal kunnen goed gedijen in koudere wateren en zijn fascinerend om naar te kijken.
 • Slakken
  Soorten zoals de Neriteslak of de Ramshorn slak helpen bij het schoonhouden van het aquarium en voegen variëteit toe.

Bij het inrichten van een koudwater nano aquarium is het cruciaal om te zorgen voor goede waterkwaliteit en voldoende filtratie, aangezien kleinere aquaria gevoeliger zijn voor schommelingen in waterwaarden. Zorg er ook voor dat het aquarium goed is ingericht met voldoende schuilplaatsen en planten om een natuurlijke en veilige omgeving voor de vissen te creëren.