Fluweelziekte

Fluweelziekte (Oodinium)

Fluweelziekte, wetenschappelijk bekend als Oodinium, is een veelvoorkomende parasitaire infectie die aquariumvissen treft. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Oodinium pillularis. Deze parasiet heeft de neiging om zich te hechten aan de huid en kieuwen van vissen, wat leidt tot tal van gezondheidsproblemen. Fluweelziekte is ook bekend onder de naam Peperstip.

Oorzaak 

De belangrijkste oorzaak van Fluweelziekte is de aanwezigheid van de parasiet Oodinium pillularis in het aquariumwater. Deze parasiet kan in een aquarium terechtkomen via nieuwe vissen, planten, water of apparatuur die niet grondig is schoongemaakt voordat ze in het aquarium zijn geplaatst. Stress en een verzwakt immuunsysteem bij vissen kunnen hun vatbaarheid voor deze parasiet vergroten.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen optreden bij vissen die besmet zijn met de Fluweelziekte:

  1. Witte, grijze of beige slijmerige plekken: Deze plekken lijken op fluweelachtige vlekken op de huid van de vissen. Ze zijn vaak te vinden op de vinnen, de kop en het lichaam van de vis. De naam ‘peperstip’ komt door de plekjes, het lijkt namelijk net alsof er peper gestrooid is over de vissen.
  2. Verminderde eetlust: Besmette vissen kunnen hun interesse in voedsel verliezen en mager worden.
  3. Verhoogde slijmproductie: Vissen kunnen meer slijm produceren dan normaal als reactie op de irritatie veroorzaakt door de parasiet.
  4. Schuren: Besmette vissen schuren zich vaak tegen objecten in het aquarium om jeuk te verlichten.
  5. Apathisch gedrag: Vissen kunnen ook lusteloos en zwak lijken, wat duidt op ziekteverschijnselen.

Behandeling

  1. Isolatie: Isolatie van besmette vissen is de eerste stap om verdere verspreiding te voorkomen. Verplaats ze naar een quarantainetank om te voorkomen dat andere vissen worden besmet.
  2. Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de Fluweelziekte behandelen. En dit is ook echt nodig want zeker jonge vissen kunnen er aan dood gaan. Een aanbevolen behandeling is de combinatie van het medicijn Esha 2000 en het medicijn Esha Exit. Volgens aquariumhouders geeft dit goede en snelle resultaten, waarbij de vissen al snel weer veel vitaler worden.
  3. Verbeter de waterkwaliteit: Zorg naast het gebruik van de medicijnen ervoor dat de waterwaarden in je quarantainetank optimaal zijn. Schone en goed onderhouden tanks helpen de vissen sneller te herstellen.
  4. Voeding: Bied de besmette vissen hoogwaardig voer aan om hun immuunsysteem te versterken en het herstelproces te versnellen.
  5. Geduld: Het kan even duren voordat de symptomen volledig verdwijnen. Blijf de behandeling voortzetten volgens de aanbevelingen van het medicijn en houd de vissen goed in de gaten.

Zijn er vissen die extra gevoelig zijn voor de Fluweelziekte

Ja, sommige aquariumvissen zijn gevoeliger voor Fluweelziekte dan andere. Dit omvat vaak vissen die van nature stressgevoeliger zijn, zoals discusvissen en neontetra’s. Ook vissen die al verzwakt zijn door andere ziekten of slechte omstandigheden in het aquarium kunnen gemakkelijker besmet raken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie