Euthanasie bij vissen

Iedere aquariaan krijgt te maken met zieke vissen. Als het dier ernstig lijdt en niet meer op een viswaardige manier kan leven, kom je op het punt om te bepalen of het niet beter is om de vis uit zijn lijden te verlossen. Geen prettig vraagstuk, maar iedere aquariaan heeft er mee te maken.
Er zijn meerdere methode om euthanasie op een vis plegen. LET OP: Voorwaarde is wel dat de vis niet meer te redden is door medicijnen of goede zorg. Dieren die overbodig zijn kun je op websites als Marktplaats, eBay en Speurders gratis aanbieden aan andere aquariumhouders.

Methodes van euthanasie op zieke vissen

1) Heet water
Doe kokend heet water in een bakje, iets groter dan de vis. Deponeer de betreffende vis in sluit het bakje snel af. Binnen enkele seconde is de vis overleden.

2) Vriezer
Doe de betreffende vis in een bakje met water zet deze in de vriezer, (ongeveer drie keer zo groot als de vis zelf is), de temperatuur zal geleidelijk afnemen. Hierdoor nemen de zenuwactiviteiten af en zal de vis snel sterven.

3) Hamer
Haal de betreffende vis uit het water en leg hem op een stevige ondergrond, sla hem vervolgens hard met de hamer op zijn kop. Indien goed uitgevoerd is er maar één slag nodig om de vis te doden.

4) Dierenarts
Geef de betreffende vis bij de dierenarts af en laat het inslapen. Dit gebeurt doordat er een overdosis aan verdoving aan het water wordt toegevoegd. Zeker de meest diervriendelijke methode om euthanasie te plegen, ondanks dat er kosten aan verbonden zijn, zouden wij deze willen adviseren.

5) Kruidnagelolie
Kruidnagelolie wordt ook gebruikt om vissen te verdoven (bijvoorbeeld bij het knippen van de tanden bij bepaalde kogelvissen) en in hogere dosering om bij vissen euthanasie te plegen. Dit staat ook bekend als “diervriendelijke” methode, omdat de dieren eerst verdoofd worden voordat ze inslapen en sterven.

Tot zover de methodes. Iedere aquariaan zal zijn eigen methode hebben of kunnen kiezen aan de hand van de bovenste euthanasiemogelijkheden. Graag willen we benadrukken dat het zeer dieronvriendelijk is om een zieke vis door het toilet te spoelen. Het doorspoelen en de lijdensweg in het vieze rioolwater is ‘not done’. Zo ga je niet met vissen om. Ben je niet in staat om zelf de vis op een humane wijze te doden, vraag dan om hulp van vrienden, familie of andere aquarianen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie