Dierendag: ook voor de vissen in je aquarium!

Op 4 oktober is  natuurlijk Dierendag! Eigenlijk zelfs ‘Werelddierendag‘, omdat deze speciale dag waarop dieren centraal staan, wereldwijd gevierd wordt. Het is de dag dat dieren vaak een extraatje krijgen en ook kinderen leren over de natuur en de dierenwereld. En hoewel je vaak met Dierendag niet direct aan vissen denkt, is het natuurlijk ook leuk om aandacht te besteden (aan je eigen) aquarium en vissen. Hoe kun je dat doen?

 1. Geef je aquarium een upgrade
  Kies voor een groter aquarium om maar gelijk te beginnen met een vrije grote aanpassing 🙂 Of kies een voor een beter filter waardoor de waterwaardes en het welzijn voor je vissen verbeterd. Maak wat extra schuilplaatsen (bijvoorbeeld via planten of decoraties) zodat je vissen zich nog meer op hun gemak voelen. Er zijn veel dingen te bedenken waardoor je je aquarium net iets beter wordt. Leuk voor je zelf, maar natuurlijk ook voor je vissen.
 2. Kies voor extra (of andere voeding)
  Uiteraard zorg je al goed voor je eigen vissen en de andere dieren in je aquarium. Maar misschien is Dierendag het moment om een te kijken naar iets extra’s. Supplementen zijn hiervoor een goede mogelijkheid. Je kunt hiermee extra supplementen toevoegen aan het aquariumwater, waardoor de vissen extra vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgen. Vissen worden (in theorie) hierdoor levendiger en krijgen mooiere kleuren. Zeker een keer de moeite waard om te proberen. Levend voer kan voor, sommige vissoorten, een goede toevoeging zijn op hun dagelijkse dieet. Het is voedzaam, maar ook kunnen de vissen hun natuurlijke gedrag nog beter nabootsen als zij op hun prooi moeten jagen.
 3. Maak het jezelf makkelijk
  Bij het zojuist genoemde onderhoud komt best wel wat tijd kijken. Natuurlijk besteed je graag deze aandacht het aquarium, maar goed gereedschap is natuurlijk wel het halve werk. Maak het jezelf makkelijker met speciaal aquariumgereedschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijvoorbeeld een goede glasreiniger, een plantenpincet of een aquariumstofzuiger.
 4. Ontwikkel je aquariumkennis
  Haal een nieuw boek in huis over het aquarium of aquariumvissen. Zo leer je nieuwe opvattingen over het houden van vissen, lees je tips die je misschien wel bij je eigen aquarium kunt toepassen en ontdek je nieuwe vissoorten die misschien wel leuk zijn om zelf te houden.
 5. Kleurplaten
  Op Aquarium.nl staan een aantal kleurplaten die leuk zijn voor kinderen. Print ze uit en laat kinderen ze versieren met potloden, stiften, stickers en andere leuke decoraties.
 6. Plan je onderhoud in voor je aquarium
  Even het water verversen, de waterwaarden checken of even het glaswerk schoonmaken. Plan het even in voor op Dierendag!
 7. Deel een foto van je aquarium op Social Media
  Maak vandaag een mooie foto van je aquarium en deel deze op Social Media. Misschien weet je zo andere weer te enthousiasmeren voor het houden van een aquarium, natuurlijk de leukste hobby die je maar kunt hebben #Dierendag
 8. Vul je schooltjes aan
  Houd je scholenvisjes in je aquarium? Maar is het schooltje eigenlijk te klein geworden? Vul deze dan op Dierendag weer aan met nieuwe visjes.