De positieve invloed van een aquarium op mensen met dementie

In steeds meer verzorgingshuizen worden vanwege de positieve effecten een aquarium geplaatst. Waarom is dit? En wat zijn dan deze positieve effecten die aquaria hebben op hun bewoners, en dan specifiek de bewoners die lijden aan dementie. We zetten een drietal effecten op een rijtje in combinatie met de wetenschappelijke onderzoeken die er te vinden zijn. 

Beter voedselinname
Een studie uitgevoerd door Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association (2019) wees op een aantoonbare toename van voedselinname bij patiënten die werden blootgesteld aan de visuele prikkels van een aquarium. Het observeren van de rustgevende bewegingen van vissen leidde tot een stimulatie van eetlust en een verbeterde voedselinname. Dit leidde gemiddeld tot een gewichtstoename: https://journals.lww.com/alzheimerjournal/abstract/2013/10000/the_influence_of_aquariums_on_weight_in.13.aspx

In het onderzoek werden twee testgroepen gebruikt. Eentje gingen eten in de buurt bij een aquarium, de tweede groep ging eten bij een poster van een aquarium. De levendigheid van het echt aquarium zorgde duidelijk voor betere resultaten qua eten. Ook worden er steeds vaker digitale aquaria ingezet (2023).

Kalmerende werking
Mensen met dementie ervaren vaak stress en angst als gevolg van cognitieve achteruitgang en veranderingen in hun omgeving. Hier komt het aquarium als een rustgevende aanwezigheid om de hoek kijken. Een gepubliceerde studie in The Journal of Aging and Health (2017) benadrukte dat de aanwezigheid van een aquarium kan leiden tot vermindering van stressniveaus en een positieve invloed heeft op het algemene emotionele welzijn van mensen met dementie.

Positieve invloed op het zorgpersoneel
Niet alleen de bewoners ervaren de komst van een aquarium als een plus. Ook voor het personeel is de komst van een aquarium positief. Doordat de bewoners beter eten en rustiger zijn, maakt dit het werk van het personeel ook makkelijker.
De conclusie van het onderzoek: Aquaria zijn een innovatieve manier om dierenondersteunde therapie en natuur te introduceren op gespecialiseerde dementie-eenheden in de langdurige zorg. Onderzoek is hier te vinden: https://journals.lww.com/alzheimerjournal/abstract/2013/10000/the_influence_of_aquariums_on_weight_in.13.aspx