De belangrijkste waterwaarden

Voor de optimale conditie van het aquarium. Is het belangrijk om regelmatig de waterwaarden te meten. Maar als beginner is het best lastig om alle termen die je op een teststrip kunt aflezen te begrijpen. Ben je op zoek naar een teststrip? De teststrips van HS Aqua zijn perfect.

De belangrijkste waarden:

De PH waarde
Via deze waarde kun je de zuurtegraad aflezen van het water. Voor een startersaquarium / gezelschapsaquarium is de ideale waarde 6,8 (tot maximaal 7,5). Ligt de waarde lager dan 6,8 is het aquarium te zuur. Hoger dan 7,5 is het water basisch. Algen groeien erg goed tussen de 7,5 en 8,5 PH.
Je kunt de PH waarde verlagen door CO2 aan het water toe te voegen of door een middel als Tetra pH/kH-minus te gebruiken.
Voor het verhogen van de PH waarde is er HS AQUA – PH Plus.

De GH waarde
De hardheid van het water wordt uitgedrukt in GH. GH komt tot stand door calcium en magnesium.
Voor een aquarium ligt de ideale GH waarde tussen de 6 en de 12, afhankelijk van de vissoorten die je houdt.

 • Zeer zacht water: 0 tot 4 GH
 • Zacht water: 4 tot 8 GH
 • Middelhard water: 8 tot 12 GH
 • Hard Water: 12-30 GH
 • Zeer Hard Water: 30 GH en hoger

Om de GH waarde te verlagen kun je afgekoeld gekookt water in het aquarium toevoegen. Ook regenwater is een optie, maar dat moet je dan eerst filteren.
Wil je de GH waarde verhogen? Kies dan voor een middeltje als HS Aqua GH Plus.
Let op: Als je de GH waarde wilt veranderen, doe dit dan stap voor stap. Te abrupte veranderingen van de GH waarde zien moeilijk voor vissen te behappen en kunnen leiden tot ziekte of zelfs de dood van je vissen.

De KH waarde
De KH waarde wordt ook wel carbonaathardheid genoemd. Een waarde die ontstaat uit de verbinding van calcium en magnesium met koolzuur. Voor de meeste vissen ligt de ideale waarde tussen de 5 a 10 KH. Voor Cichliden ligt deze waarde iets hoger: tussen de 7 en 11 KH. Bij vissoorten die oorspronkelijk uit het Tanganyikameer afkomstig zijn, ligt de waarde met 12 tot 18 KH nog een stukje hoger.

Hoe kun je deze waarde aanpassen? Zowel om te verhogen als te verlagen bestaan er verschillende middeltjes. Voor het verlagen kun je turf toevoegen aan je aquariumfilter. Om je KH waarde te verhogen kun je denken aan: HS Aqua KH Plus.

NO2-waarde (nitriet)
De hoeveelheid Nitriet wordt gemeten in mg/l. De ideale waarde in je aquarium is als de hoeveel nitriet ligt onder 0,3 mg/l, maximaal 0,5 mg/l.
Zit je hier boven ontstaat er er een waterwaarde die zeer slecht is voor je vis en zal resulteren in de dood van de vissen.

Nitriet is afkomstig uit de uitwerpselen van je aquariumvissen. Idealiter wordt dit gezuiverd en omgezet door je aquariumfilter in nitraat, dat wordt opgenomen door je aquariumplanten. Bij nieuwe aquaria kan het zijn dat het aquariumfilter nog niet optimaal werkt, waardoor de nitrietwaarde oploopt.

De beste manier om minder nitriet in je aquarium te hebben, is door het water te verversen. Ook moet je dode organismen (overleden vissen en planten) en te veel voer verwijderen uit het aquarium.

NO3-waarde (nitraat)
De hoeveelheid nitraat is een belangrijke waarde waarvan je het functioneren van je aquarium als geheel kan aflezen. Het gaat namelijk om de verwerking van schadelijke afvalstoffen (te veel voer, dode bladeren planten etc.) door o.a. goede bacteriën in je aquarium. Nitraat is de laatste stap in de afbraak van afvalstoffen en is voeding voor de aquariumplanten. Bij te weinig nitraat stoppen je planten met groeien (kunnen sterven) en zul je te maken krijgen met algvorming.

HS Aqua heeft voor het verhogen en verlagen van nitraat de volgende middelen: HS Aqua Balance NO3 Plus (voor het verhogen) en HS Aqua Balance (voor het verlagen).
Het verhogen van nitraat kan periodiek nodig zijn, als je veel aquariumplanten in je aquarium hebt staan.

CL-waarde
In het Nederlandse leidingwater wordt een beetje chloor toegevoegd om het water te desinfecteren. Niet schadelijk voor de mens, maar wel voor aquariumvissen. Chloor mag dan ook niet voorkomen in het aquarium (max 0,02mg/l). Oplossing is het gebruik van Tetra AquaSave waarmee schadelijk stoffen uit het leidingwater worden verwijderd.

1 antwoord
 1. Gerard Wernert
  Gerard Wernert zegt:

  Dank voor de informatie ,ik heb een 3e auqarium staan die staat in te draaien wat gek is dat de ene dag het nitriet goed is en de andere dag niet doe steeds waterverversen nou gebruik ik wel Soil powder dat kan er ook mee te maken hebben.gewoon geduld hebben.

  Groet Gerard

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *