waterwaarden aquarium

De belangrijkste waterwaarden

Voor de optimale conditie van het aquarium is het belangrijk om regelmatig de actuele waterwaarden weten en te meten. Maar als beginner is het best lastig om alle termen die je op een teststrip kunt aflezen te begrijpen. In dit artikel kun je meer informatie vinden over de volgende belangrijke aquariumwaarden: pH, GH, NO2, NO3 en CL.

Allereerst heb je natuurlijk een aquarium teststrip nodig waarmee je de waterkwaliteit kunt meten. Goede teststrips kun je o.a. vinden bij Bol.com of Zooplus. Houdt de teststrip in het water en je ziet al snel de resultaten verschijnen op de strip. Hieronder kun je de uitleg bij de begrippen rondom de waardes vinden, met o.a. informatie over de goede waterwaarden in je aquarium en wat je kunt doen om deze aan te passen als de waarden in jouw aquarium hiervan afwijken.

De pH waarde (zuurtegraad)
Via deze waarde kun je de zuurtegraad aflezen van het water. Voor een startersaquarium / gezelschapsaquarium is de ideale waarde 6,8 (tot maximaal 7,5). Ligt de waarde lager dan 6,8 is het aquarium te zuur. Hoger dan 7,5 is het water basisch. Algen groeien erg goed tussen de 7,5 en 8,5 PH.
Verschillen jouw waardes? Dan is het een mogelijke oplossing om de PH waarde te verlagen door CO2 aan het water toe te voegen of door een middel als Tetra pH/KH-Minus te gebruiken. Voor het verhogen van de PH waarde is er ook een aquariummiddel: Tetra Aqua Ph/Kh Plus.

Indien je enkel interesse hebt in het meten van de pH waarde, dan zijn de pH Test Strips bij Aquariumonderdelen.nl een aanrader. Prima prijs en met 80 strips kun je even vooruit.

De GH waarde (gezamenlijke hardheid)
De hardheid van het water wordt uitgedrukt in GH. GH komt tot stand door de aanwezigheid van calcium en magnesium. 
Voor een aquarium ligt de ideale GH waarde tussen de 6 en de 12, afhankelijk van de vissoorten die je houdt. Indien je GH waarde te laag is kun je Colombo GH Plus gebruiken om de hoeveelheid mineralen in het aquariumwater te verhogen.

NO2-waarde (nitriet)
De hoeveelheid Nitriet wordt gemeten in mg/l. De ideale waarde in je aquarium is als de hoeveel nitriet ligt onder 0,3 mg/l, maximaal 0,5 mg/l. Zit je hier boven ontstaat er er een waterwaarde die zeer slecht is voor je vis en zelfs zal resulteren in de dood van de vissen.

Nitriet is afkomstig uit de uitwerpselen van je aquariumvissen. Idealiter wordt dit gezuiverd en omgezet door je aquariumfilter in nitraat, dat wordt opgenomen door je aquariumplanten. Bij nieuwe aquaria kan het zijn dat het aquariumfilter (nog) niet goed werkt, waardoor de nitrietwaarde oploopt.

De beste manier om minder nitriet in je aquarium te hebben, is door het water te verversen. Ook moet je dode organismen (overleden vissen en planten) en te veel vissenvoer zo snel mogelijk verwijderen uit het aquarium.

NO3-waarde (nitraat)
De hoeveelheid nitraat is een belangrijke waarde waarvan je het functioneren van je aquarium als geheel kan aflezen. Het gaat namelijk om de verwerking van schadelijke afvalstoffen (te veel voer, dode bladeren planten etc.) door o.a. goede bacteriën in je aquarium. Nitraat is de laatste stap in de afbraak van afvalstoffen en is voeding voor de aquariumplanten. Bij te weinig nitraat stoppen je planten met groeien (kunnen sterven) en zul je te maken krijgen met algvorming. Het verhogen van nitraat kan periodiek nodig zijn, zeker als je veel aquariumplanten in je aquarium hebt staan. Is je nitraatwaarde juiste te hoog, gebruik dan Tetra NitrateMinus.

CL-waarde (chloor)
In het Nederlandse leidingwater wordt een beetje chloor toegevoegd om het water te desinfecteren. Niet schadelijk voor de mens, maar wel voor aquariumvissen. Chloor mag dan ook niet voorkomen in het aquarium (max 0,02mg/l). Oplossing is het gebruik van Tetra AquaSave waarmee schadelijk stoffen uit het leidingwater worden verwijderd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie