Chinese Danio (Tanichthys albonubes)

De Chinese Danio behoort tot de familie Cyprinidae en is oorspronkelijk afkomstig uit China, waar ze voornamelijk voorkomen in de heldere bergstromen van de White Cloud Mountains in de provincie Guangdong. Deze vis staat bekend om zijn levendige kleuren en vreedzaam gedrag.

Uiterlijk

De Chinese Danio heeft een gestroomlijnd lichaam met transparante vinnen. Ze zijn voornamelijk zilverachtig van kleur met opvallende, horizontale strepen die variëren van felrood tot oranje. De vinnen zijn vaak versierd met rode en zwarte markeringen. Over het algemeen zijn ze vrij klein en worden ze ongeveer 4 tot 5 centimeter lang.

Grootte en leeftijdsverwachting

Chinese Danio’s hebben een gemiddelde levensduur van 3 tot 5 jaar, maar met goede zorg kunnen ze soms langer leven. Ze behouden hun kleine formaat gedurende hun hele leven en worden zelden groter dan 5 centimeter.

Gedrag

Deze vissen staan bekend om hun levendige en actieve gedrag. Ze zijn voornamelijk actief in de bovenste en middelste waterlagen van het aquarium. De Chinese Danio is vreedzaam van aard en is over het algemeen compatibel met andere rustige vissen. Ze zwemmen graag in een school, dus het wordt aanbevolen om minstens 6 tot 8 individuen te houden. In een school voelen ze zich veiliger en vertonen ze hun natuurlijke gedrag.

Verzorging in het aquarium

Om je Chinese Danio’s gezond en gelukkig te houden, zijn enkele belangrijke verzorgingsrichtlijnen van toepassing.

Voeding

Deze vis is een alleseter en accepteert verschillende soorten voedsel. Ze kunnen worden gevoerd met hoogwaardige vlokken, diepvriesvoer en levend voer zoals Artemia en Daphnia. Zorg voor een gevarieerd dieet om ervoor te zorgen dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Voer ze meerdere kleine porties per dag in plaats van één grote hoeveelheid om overvoeding te voorkomen.

Schuilplaatsen en aquariumplanten

Chinese Danio’s geven de voorkeur aan een goed beplante omgeving met veel schuilplaatsen. Dichte beplanting, drijfplanten en decoraties met schuilplaatsen zullen hen helpen zich veilig te voelen. Zorg ervoor dat het aquarium goed is beplant, maar laat ook voldoende open zwemruimte over.

Minimaal formaat aquarium

Een aquarium van minstens 60 liter is geschikt voor een kleine school Chinese Danio’s. Zorg ervoor dat het aquarium goed is afgedekt, omdat ze de neiging hebben om af en toe uit het water te springen.

Aquariumwater

Temperatuur

De ideale watertemperatuur voor Chinese Danio’s ligt tussen de 18°C en 24°C. Ze kunnen echter overleven in iets lagere of hogere temperaturen, maar zorg ervoor dat de temperatuur stabiel blijft.

Waterwaarden

Om deze vissen in optimale gezondheid te houden, moeten de waterwaarden binnen bepaalde grenzen blijven:

  • pH: 6,0 tot 8,0
  • GH (waterhardheid): 5 tot 19 dH
  • NO2 (nitraat): Zo laag mogelijk (minder dan 20 mg/L)
  • NO3 (nitraat): Zo laag mogelijk (minder dan 40 mg/L)
  • CL (chloor): Afwezig (gebruik een betrouwbare waterbehandeling om chloor te verwijderen)

Stroming

Chinese Danio’s geven de voorkeur aan matige waterstroming in het aquarium. Een sterke stroming kan stressvol voor hen zijn, dus zorg voor een geschikte waterpomp of filter.

Grootte van een schooltje Chinese Danio’s

Het wordt sterk aanbevolen om minstens 6 tot 8 Chinese Danio’s samen te houden, omdat ze sociale dieren zijn die zich veiliger voelen in een school. In een groepje zullen ze zich actiever en gelukkiger voelen en hun natuurlijke gedrag beter kunnen nabootsen.

Welke vissen gaan goed samen met Chinese Danio’s?

Chinese Danio’s zijn vreedzaam van aard en kunnen goed worden gehouden met andere niet-agressieve vissoorten zoals andere Danio’s, Tetra’s, Guppy’s, en Rasbora’s. Ze moeten echter worden vermeden in gezelschap van agressieve of roofzuchtige vissen die hen kunnen lastigvallen.

Visziektes

Deze vis is over het algemeen robuust en niet bijzonder vatbaar voor visziektes. Zorg voor goede waterkwaliteit en voorkom overbevolking om ziektes te minimaliseren.

Aanschafprijs in aquariumwinkel

Denk aan €1 tot €3 per Chinese Danio.

Kweken

Het kweken van Chinese Danio’s in huisaquaria is mogelijk. Om ze te kweken, kun je een apart kweekaquarium gebruiken met fijnbladerige planten of een speciaal kweeknet. De eieren worden meestal ’s ochtends afgezet en moeten worden verwijderd zodra ze zijn gelegd, omdat volwassenen ze vaak opeten. De jonge visjes kunnen worden gevoed met infusoriën en later met microvoedsel. Het kweken van deze vis vereist echter wat ervaring in het opfokken van vislarven.

Geschiktheid voor beginners

De Chinese Danio is een uitstekende keuze voor zowel beginners als gevorderde aquariumliefhebbers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie