Checklist voor het kopen van een eerste aquarium
Wat leuk je gaat voor een eerste een aquarium kopen! Het aanbod in (online) aquariumwinkels is erg groot, dus het is niet gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel geven je tips waar je op moet letten en waar aan je moet denken voordat je een aquarium koopt.
Op zoek naar een aantal voorbeelden van aquaria voor beginners: Lees dan het artikel: Beste aquarium voor beginners.
1. Grootte van het aquarium
Een van de eerste dingen waar je naar moet kijken, is de grootte van het aquarium. Denk na over de ruimte die je thuis beschikbaar hebt. Houd rekening met de afmetingen van het aquariummeubel of -standaard en zorg ervoor dat het aquarium goed past op de door jou gekozen plek. Voor beginners is een aquarium van ongeveer 40-60 liter ideaal, omdat dit een goede balans biedt tussen beheersbaarheid en diversiteit van vissen en planten. Uitzondering zijn de Nano aquariums, deze zijn nog iets kleiner (10 a 40 liter), maar toch handig omdat je deze compleet koopt (incl. filter, verlichting etc.) en er qua design zeer fraai uitzien. Wel heb je door het kleine formaat minder keuze qua te houden vissoorten.
2. Soort aquarium
Bepaal of je een zoetwater- of zoutwateraquarium wilt. Elk type heeft zijn eigen unieke uitdagingen en voordelen. Zoetwateraquaria zijn doorgaans eenvoudiger voor beginners, terwijl zoutwateraquaria meer geavanceerde zorg vereisen.
3. Welke vissen wil je houden?
Heb je een specifieke vissoort in gedachten die je graag in jouw aquarium wilt hebben zwemmen? Verdiep je dan in het gedrag van de vis. Wellicht heeft deze een specifieke handleiding voor een lang en gezond leven, bijvoorbeeld een bepaald formaat aquarium. Overigens schaf je de vissen niet tegelijkertijd met het aquarium. Het opstarten van een aquarium duurt vier weken.
4. Techniek (o.a. filter en verlichting)
Een goed filtratiesysteem is van cruciaal belang om het water schoon en gezond te houden voor je vissen. Zorg ervoor dat het aquarium een degelijk biologisch, mechanisch en/of chemisch filtersysteem heeft om afvalstoffen effectief te verwijderen.
Vissen en planten hebben de juiste verlichting nodig om te gedijen. Informeer naar het type verlichting dat bij het aquarium wordt geleverd en of deze geschikt is voor de planten en vissen die je van plan bent te houden.
5. Waterkwaliteit
Zorg ook dat je beschikt over testen voor de kwaliteit van het aquariumwater, met daarop informatie over pH, ammoniak, nitriet en nitraat. Het is belangrijk dat de waterwaarden van je aquarium in orde zijn, voordat je de vissen in het aquarium plaatst.
6. Bodem
Kies de juiste bodem voor je aquarium, de keuze is hiervan afhankelijk van de vissen die je wilt houden. Sommige vissen houden van zand andere vissen voor grind. De bodemkeuze van een aquarium is erg belangrijk omdat verschillende vissen hun voeding van de bodem halen.
7. Planten
Niet alleen leuk om naar te kijken, maar planten zijn natuurlijk ook erg belangrijk in de zuurstof voorziening van het aquarium. Ook zijn planten belangrijke schuilplekken voor vissen, die zo hun natuurlijke gedrag kunnen tonen. Erg belangrijk voor het welzijn van de vissen.
8. Decoratie en achterwand
Decoraties maken een aquarium leuker, maar hebben voor vissen ook een belangrijke functie, namelijk als schuilplaats. Met name voor kinderen kunnen aquariumdecoraties erg tot de verbeelding spreken. Terwijl volwassen juist vaker kiezen voor een natuurgetrouwer aquarium. Kies daarvoor bijvoorbeeld ook voor een achterwand zodat je niet door je aquarium heen kijkt op een muurtje.
8. Onderhoudsinstructies:
Verzamel informatie over het vereiste onderhoud van het aquarium. Informeer je over hoe vaak je water moet verversen, het filter moet reinigen en andere noodzakelijke taken. Een goed begrip van het onderhoud zal je helpen om je aquarium succesvol te beheren.
9. Garantie en Klantenservice: Informeer naar de garantievoorwaarden en klantenservice van het aquarium en de bijbehorende apparatuur. Het is altijd goed om te weten welke ondersteuning je kunt verwachten als je problemen tegenkomt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!