black molly

Black Molly (Poecilia sphenops)

De Black Molly is een tropische zoetwatervis. De vis behoort tot de Poeciliidae familie en is nauw verwant aan andere populaire aquariumvissen zoals Guppen en Platy’s. Binnen dit geslacht zijn er verschillende variëteiten van Molly’s, waaronder de Black Molly, die bekend staat om zijn diepe zwarte kleur.

Uiterlijk

Zoals de naam al aangeeft, heeft de Black Molly dus een diepe zwarte kleur die over zijn hele lichaam strekt. Hoewel sommige exemplaren een volledig zwarte kleur hebben, kunnen anderen subtiele tinten van blauw of groen vertonen, afhankelijk van de lichtinval. Ze hebben een slank lichaam en een kenmerkende dorsale vin die enigszins lijkt op een driehoek.

Leefgebied

De Black Molly is oorspronkelijk afkomstig uit zoetwatergebieden in Midden- en Zuid-Amerika, zoals Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Ze zijn vaak te vinden in langzaam stromende rivieren, beken en moerassen waar de wateromstandigheden variëren.

Gedrag

Black Molly’s staan bekend om hun vreedzame en sociale gedrag. Ze zijn over het algemeen vriendelijk tegenover andere vissen en kunnen goed gedijen in gemeenschapsaquaria. Deze vissen zijn actief en nieuwsgierig, en ze zwemmen vaak in verschillende waterlagen.

Geschiktheid voor beginners

De Black Molly is een uitstekende keuze voor beginners vanwege zijn veerkracht en tolerantie voor een scala aan waterwaarden. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en kunnen zich aanpassen aan verschillende omstandigheden.

Grootte

Black Molly’s hebben meestal een lengte van 5 tot 8 centimeter, afhankelijk van factoren zoals genetica en omgevingsomstandigheden.

Verzorgingstips

Als je overweegt om Black Molly’s in je aquarium te houden, zijn hier enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  • Aquariumgrootte: Een aquarium van minstens 60x30x30 cm is geschikt voor een kleine groep Black Molly’s.
  • Waterwaarden: Black Molly’s gedijen goed in licht alkalisch water met een pH tussen 7.5 en 8.5, een GH tussen 10 en 25, en een temperatuur tussen 24°C en 28°C. Controleer op regelmatige basis de waterwaarden.
  • Aquariuminrichting: Zorg voor voldoende beplanting en schuilplaatsen, zoals drijvende planten en decoraties. Houd er rekening mee dat Black Molly’s graag grondelen, dus zorg voor een zachte bodem om hun delicate vinnetjes te beschermen.
  • Dieet: Deze vissen zijn omnivoor en accepteren zowel droogvoer als levend voer. Zorg voor een gevarieerd dieet met hoogwaardig voer om hun gezondheid te bevorderen.

Medebewoners

Black Molly’s kunnen goed samenleven met andere vreedzame gemeenschapsvissen zoals Guppy’s, Zwaarddragers, en Corydoras. Zorg ervoor dat de medebewoners qua grootte en gedrag bij elkaar passen om onnodige stress te voorkomen.

Gezondheid

Hoewel Black Molly’s over het algemeen veerkrachtig zijn, kunnen ze vatbaar zijn voor ziektes zoals Ich (witte stip) en vinrot, vooral als de waterkwaliteit niet op peil wordt gehouden. Zorg voor regelmatige waterverversingen en een gezond dieet om hun immuunsysteem te versterken.

Prijs

De prijs van Black Molly’s kan variëren afhankelijk van de kleurvariëteit en je locatie. Over het algemeen zijn ze goed betaalbaar (rond de 3 euro) en beschikbaar in de meeste dieren- en aquariumwinkels.

Kweken

Black Molly’s kunnen vrij gemakkelijk in gevangenschap worden gekweekt. Ze zijn levendbarend, wat betekent dat de vrouwtjes levende jongen baren in plaats van eieren te leggen. Het is belangrijk om zwangere vrouwtjes apart te zetten om de jongen te beschermen.

Levensverwachting

Met de juiste zorg en omgevingsomstandigheden kunnen Black Molly’s een levensverwachting hebben van ongeveer 3 tot 5 jaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie