Axolotl (Ambystoma mexicanum)

Axolotl (Ambystoma mexicanum)

De Axolotl, ook wel bekend als de “Mexicaanse wandelende vis”, is een amfibie die behoort tot de familie Ambystomatidae. Hoewel hij uiterlijk wel wat weg heeft van een vis, is de Axolotl eigenlijk een salamander. Dit maakt de Axolotl een interessante keuze voor aquariumhouders die iets anders willen dan de gebruikelijke vissoorten.

Taxonomie

De Axolotl behoort tot het geslacht Ambystoma en de familie Ambystomatidae. Hoewel hij in uiterlijk op een vis lijkt, is hij een lid van de amfibieën.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Axolotl is zeker opvallend te noemen. Hij heeft een langwerpig lichaam met een platte kop en uitwendige kieuwen die aan weerszijden van zijn kop uitsteken. Een van de meest in het oog springende kenmerken van de Axolotl is het gebrek aan metamorfose tijdens zijn volwassenheid; hij behoudt zijn larvale kenmerken, zoals de aanwezigheid van uitwendige kieuwen en het behoud van zijn staartvin, die hem het uiterlijk van een aquatische “wandelaar” geeft.

Origineel leefgebied

De Axolotl is oorspronkelijk afkomstig uit het Xochimilco-meercomplex nabij Mexico-Stad in Mexico. Dit leefgebied bestaat uit moerassen en kanalen. Vanwege verstedelijking en veranderingen in het milieu wordt de Axolotl echter als kritisch bedreigd beschouwd in het wild.

Gedrag

De Axolotl staat bekend om zijn rustige en trage gedrag. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd door op de bodem van het aquarium of zwemmend in de middelste waterlagen. Het zijn solitaire wezens die meestal niet veel interactie met andere Axolotls zoeken.

Geschikt voor beginners?

De Axolotl kan een uitdaging zijn voor beginnende aquariumhouders vanwege zijn specifieke behoeften en de behoefte aan een goed begrip van zijn levensstijl. Hoewel hij fascinerend is, vereist hij zorgvuldige aandacht voor waterkwaliteit en leefomgeving.

Grootte

Een volwassen Axolotl kan variëren in grootte, maar ze worden meestal tussen de 20 en 30 centimeter lang.

Verzorgingstips

Als je overweegt om een Axolotl in je aquarium te houden, zijn er verschillende belangrijke punten om in gedachten te houden:

  • Aquariumgrootte: Voor een enkele Axolotl is een aquarium van minstens 60x30x30 cm aanbevolen. Als je van plan bent om meerdere Axolotls te houden, moet je de grootte van het aquarium dienovereenkomstig vergroten.
  • Waterwaarden: Axolotls hebben specifieke waterwaarden nodig om te gedijen. Houd de pH-waarde tussen 6.5 en 7.5, de GH-waarde tussen 8 en 12, en de watertemperatuur tussen 16°C en 18°C.
  • Aquariuminrichting: Zorg voor een goed beplante omgeving met schuilplaatsen, maar vermijd scherpe decoraties die de gevoelige huid van de Axolotl kunnen beschadigen.
  • Dieet: Axolotls zijn carnivoren en voeden zich met kleine prooien zoals wormen, insectenlarven en kleine visjes. Zorg voor een gevarieerd dieet om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

Medebewoners

Het is het beste om de Axolotl te houden in een speciaal aquarium zonder andere vissen. Hoewel sommige vreedzame vissoorten mogelijk samen kunnen leven met Axolotls, kunnen ze gemakkelijk de neiging hebben om op de Axolotl te nippen, vooral als deze in rust op de bodem ligt.

Ziektes

Axolotls zijn vatbaar voor ziektes als gevolg van stress en slechte waterkwaliteit. Ze zijn met name gevoelig voor huidinfecties en schimmelziektes. Het handhaven van een schone en stabiele omgeving is cruciaal om hun gezondheid te behouden.

Prijs

De prijs van Axolotls kan variëren afhankelijk van je locatie en de beschikbaarheid. Over het algemeen kunnen ze redelijk geprijsd zijn (prijzen varieren van 20 tot 50 eur0), maar houd er ook rekening mee dat er ook kosten zijn verbonden aan het opzetten en onderhouden van een geschikt aquarium.

Kweken

Axolotls kunnen in gevangenschap worden gekweekt, maar dit kan complex zijn vanwege hun specifieke vereisten voor waterkwaliteit en omgeving. Ze leggen eieren die in gecontroleerde omstandigheden kunnen uitkomen, maar het succesvol grootbrengen van de larven kan uitdagend zijn.

Levensverwachting

Met de juiste zorg en omgevingsomstandigheden kunnen Axolotls een levensverwachting hebben van ongeveer 10 tot 15 jaar.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie