Type aquariumverlichting

De verlichting die je nodig hebt voor in je aquarium is lastig vanaf hier lastig aan te geven. Dit hangt af van de inrichting, maar ook van wat voor soort aquarium je hebt.

TL t8 Dit zijn de TL-buizen van ± 2,5 cm doorsnee . Geschikt als hoofdverlichting voor zowel zoet als zeewater. De verlichting is in verschillende kleuren en sterktes te verkrijgen.

TL t5 Dit zijn de TL-buizen van ± 1,5 cm doorsnee. Geschikt als hoofdverlichting  voor zowel zoet als zeewater en zijn net als de T8′s in verschillende kleuren en sterktes te verkrijgen. De t5 is de opvolger van de t8 en geeft meer licht per TL buis.

HQI is het momenteel het meest gebruikt voor zeewater dit i.v.m. koralen en de licht intensiviteit. Tegenwoordig zie je bij de “plantenbakken” HQI verlichting steeds meer gebruikt worden.

Ledverlichting is tegenwoordig een belangrijk onderdeel aan het worden voor zowel hoofdverlichting als nachtverlichting. Zowel op zoetwater als zoutwater zijn er al diverse mogelijkheden met ledverlichting. De kwaliteit van de ledverlichting is de laatste jaren enorm toegenomen en zal de komende jaren nog verder ontwikkelen. Er zijn al diverse soorten ledverlichting compleet te koop in de betere aquariumwinkels, zoals de led tl lamp maar ook complete armaturen  te vergelijken met t5 en zelf hqi.
Het voordeel is minder stroomverbruik en een hoge licht opbrengst ook de licht kleuren zijn enorm verbeterd.

Spaarlampen worden steeds minder gebruikt, ze zijn wel geschikt voor kleinere aquariums (tot 75 liter) of als (extra) verlichting, De reden hiervan is dat er geen of weinig kleur soorten van zijn.

Halogeen lampen zijn momenteel geschikt als bij verlichting of als opstartverlichting.

12 volts verlichting is alleen te gebruiken als nachtverlichting voor aquariums. De verlichting geeft te weinig licht en energie om te gebruiken als dagverlichting. Nachtverlichting is voor de vissen belangrijk om s´nachts  schrikreacties  van de vissen te voorkomen. Dit kan dus een 12 volts lampje zwak te laten branden, maar eventueel ook met een zwak ledlampje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie