Aquariumpomp (types)
Bij zowel zoetwater als zeewateraquariums zijn aquariumpompen van toepassing. Er zijn twee verschillende aquariumpompen, de opvoerpomp en de stromingspompen. De opvoerpomp wordt gebruikt voor het opvoeren van water en om het oppervlaktewater in beweging te houden en een stromingspomp voor het verplaatsen van water in het aquarium zelf.
De opvoerpomp
Dit soort pompen wordt eigenlijk alleen gebruikt bij een bioloog of een sump. (Verschil tussen bioloog en sump is dat de sump bij zeewater gebruikt wordt en een bioloog bij zoetwater en is eigenlijk hetzelfde). Welke stromingspomp je moet gebruiken ligt aan de eisen die je stelt. Enkele voorbeeld van eisen zijn:
- Opvoervermogen –> Opvoer vermogen is het aantal liters water dat de pomp nog oppompt bij een bepaalde hoogte.
- Stroomverbruik –> Stroomverbruik is niet meer dan het aantal watt die de pomp per uur verbruik.
- Geluid
- Gebruiksgemak
- Prijs
Combinatie potfilter en opvoerpomp
Stromingspompen
Hierbij moeten we denken aan meer stroming in je aquarium willen hebben. Dit kan je doen door een zwaardere opvoerpomp te plaatsen maar dat is over het algemeen duurder en om dit goed te doen weer moeilijker. Met stromingspompen kan je vrij makkelijk zelf bepalen waar je hoeveel stroming krijgt.
Bij stromingspompen zijn er drie “ondersoorten” namelijk :
- De “gewone” stromingspompen
Hiervoor worden zogenaamde kleine “opvoerpompen” gebruikt. Deze pompen zijn afhankelijk van de gewenste stroming met en zonder zuignappen verkrijgbaar.Capaciteit: Meestal tussen de 750 en de 1000 liter per uur. - Streamers
De streamers hebben bijna altijd een grote uitstromers-mond en zuigen het water aan direct rond de pomp aan en hebben het voordeel dat ze veel water verplaatsen maar een kort bereik hebben.
Ook hier geldt dat er enkel en dubbel gelagerde uitvoeringen van zijn. Let op de enkel gelagerde streamers zijn niet te gebruiken in combinatie met een o.a. wave controle. Tevens zijn er voor deze pompen magneet bevestigingen verkrijgbaar. Het grootste voordeel van deze pompen is toch wel dat ze voor weinig stroom veel water verplaatsen. - Powerheads
De powerheads lijken veel op de kleine opvoerpompen, maar zijn speciaal aangepast on in het aquarium hun werk als specialisten uit te voeren. Enkele verschillen zijn draaibare uitstromings-mond is, er kan een diffuser op de powerhead worden, én de aanzuigmond is vaak veel lager dan bij de kleine opvoerpompen.
De powerheads zijn alleen te gebruiken voor golfslag (wavebox) als deze dubbel gelagerd is. Bij enkel gelagerde powerheads hoor je bij het opstarten telkens een ratelend geluid en zullen mede hierdoor snel slijten en defect raken.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!