aquarium opstarten

Aquarium opstarten in 9 stappen

Leuk dat je een nieuw aquarium hebt gekocht! (In het geval dat je dat nog niet hebt gedaan, bekijk dan de ‘Checklist bij het kopen van een aquarium‘). Je kunt dan vast niet wachten om je aquarium te bewonderen? Hoog tijd dus om je aquarium op te starten. In dit blog geven we aan hoe je dit het beste kunt doen; namelijk door de onderstaande 9 stappen te doorlopen. Een handig stappenplan dus waarmee je zo snel mogelijk een mooi draaiend aquarium in huis hebt.

Stappenplan aquarium opstarten:

 

Stap 1: Plaatsing van het aquarium
Begin met het kiezen van de juiste locatie voor je aquarium. Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van een goede plek.  Zoek een plek uit de buurt van direct zonlicht en een plek waar geen grote temperatuurschommelingen (zoals naast de verwarming) te verwachten zijn. Direct zonlicht kan de groei van algen bevorderen. Als je het aquarium plaatst, zorg er ook voor dat de ondergrond stevig en waterpas is om ongelijkmatige druk op de aquariumbodem te voorkomen. Niet heel ingewikkeld dus, maar wel belangrijk om daar even goed bij stil te staan.

Stap 2: Schoonmaken van het aquarium en toebehoren voor het eerste gebruik
Voordat je begint met vullen van het aquarium, moet je het aquarium nog even goed schoonmaken. Zeker als je een tweedehands aquarium hebt gekocht is dit belangrijk om te voorkomen dat er eventuele ongewenste bacteriën en andere zaken in het aquarium terecht komen. Spoel het aquarium daarom uit met water. Gebruik daarbij geen zeep of chemische reinigingsmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de vissen en overige waterleven. Reinig ook nog even het grind, decoraties en eventuele filters die je hebt gekocht door deze te spoelen met water. Controleer ook je aangeschafte planten op bijvoorbeeld slakken.

Stap 3: Plaatsing van substraat, planten en aquariumdecoraties
Leg een laag aquariumgrind of zand op de bodem van het aquarium (substraat). Dit helpt niet alleen bij het creëren van een natuurlijke omgeving, maar biedt ook ruimte aan nuttige bacteriën die je nodig hebt voor goede waterwaarden voor het waterleven. Voeg decoraties zoals rotsen, hout en planten toe om schuilplaatsen te bieden voor je vissen en een aantrekkelijke omgeving te creëren voor het oog. Zo kun je van je aquarium een pareltje maken dat ook een toegevoegde waarde heeft als woondecoratie.

Stap 4: Plaatsing van de technische apparatuur
Installeer de technische apparatuur, zoals het filtersysteem, verlichting en de verwarming. Lees de handleidingen die je hebt ontvangen als je losse onderdelen hebt aangeschaft. Koop je een compleet aquarium, zoals een Nano aquarium, dan is dit vaak al op de juiste manier geplaatst. Soms moet je nog wel het filtermateriaal zelf plaatsen in het filter. Vergeet niet om de apparatuur ook schoon te maken (zie punt 2).

Stap 5: Toevoegen van water
Vul het aquarium langzaam met kraanwater. Gebruik bij voorkeur een omgekeerde osmosefilter of een waterbehandelingsmiddel om eventuele schadelijke stoffen in het leidingwater te neutraliseren. Let op: vul het aquarium niet helemaal tot de rand om overstroming te voorkomen. Vul het aquarium voor 75% a 80% met water.

Stap 6: De waterwaarden controleren
Test het water vervolgens op waterwaarden \als pH, ammoniak, nitriet en nitraat. Deze stoffen zijn belangrijke waarden van de waterkwaliteit. Voor het testen heb je handige teststrips die je slechte enkele seconden in het water hoeft te houden, waarna al snel duidelijk is of het water voldoet aan de kwaliteit. Zo niet, zijn er verschillende mogelijkheden om deze aan te passen. Je kunt daarvoor meer informatie vinden via de zoekfunctie van Aquarium.nl.

Stap 7: Cyclen 
Dit is een cruciale stap die vaak (uit enthousiasme) over het hoofd wordt gezien. Het “cyclen” van het aquarium houdt in dat je nuttige bacteriën laat groeien die de aanwezige ammoniak omzetten in minder giftige stoffen. Voeg een beetje visvoer toe om ammoniak te genereren en laat het filtersysteem draaien. Dit proces kan enkele weken duren, dus wees geduldig. In de eerste weken waarden zijn de waterwaarden ver van stabiel. Idealiter wacht je twee tot weken tot je de vissen toevoegt aan het aquarium. Test uiteraard voordat je dat doet opnieuw de waterwaarden. Als het goed is kun je wel al zien hoe het aquarium zich ontwikkeld.

Stap 8: Het toevoegen van de vissen en ander waterleven
Zodra het aquarium is warmgedraaid (gecycled) en de waterwaarden stabiel zijn, kun je je vissen introduceren. Begin met een klein aantal vissen om het biologische evenwicht niet te verstoren. Kies als startende aquariumhouder voor vissen die geschikt zijn voor beginners en bij elkaar passen qua grootte en gedrag. Vreedzame vissen zijn eigenlijk een must.

Meer weten over wanneer nieuwe vissen in een nieuw aquarium kunnen worden geplaatst.

Stap 9: Onderhouden en monitoren waterwaarden
Het onderhouden van je aquarium is een voortdurende taak als aquariaan. Controleer regelmatig de eerder genoemde waterwaarden, voer je vissen met mate en reinig het filter en het glas indien nodig. Voer ook regelmatig waterverversingen uit om de waterkwaliteit op peil te houden.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, geef je je nieuwe aquarium een solide basis voor een gezond en levendig onderwaterleven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie